Zašto se tikvice suše

Trenutno pregledavate Zašto se tikvice suše
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 siječnja, 2024

Zašto se tikvice suše?

Tikvice su popularno povrće koje se često koristi u kulinarstvu zbog svog svježeg i sočnog okusa. Međutim, ponekad se tikvice mogu početi sušiti, što može biti frustrirajuće za uzgajivače. U ovom članku istražit ćemo nekoliko mogućih razloga zašto se tikvice suše i kako ih možete održati svježima.

Nedovoljno zalijevanje

Jedan od najčešćih razloga za sušenje tikvica je nedovoljno zalijevanje. Tikvice su biljke koje zahtijevaju redovito zalijevanje kako bi ostale hidratizirane. Ako biljke ne dobivaju dovoljno vode, njihovi plodovi mogu početi gubiti vlagu i sušiti se. Stoga je važno redovito provjeravati vlažnost tla i zalijevati tikvice prema potrebi.

Poraz bolesti i štetnika

Drugi mogući razlog sušenja tikvica su bolesti i štetnici. Tikvice mogu biti osjetljive na razne bolesti poput plamenjače i pepelnice, koje mogu uzrokovati sušenje i propadanje biljaka. Također, štetnici poput lisnih uši i puževa mogu napadati tikvice i oštetiti njihove plodove. Redovito pregledavanje biljaka i primjena odgovarajućih pesticida može pomoći u sprječavanju sušenja tikvica uzrokovanog bolestima i štetnicima.

Prekomjerno sunčevo svjetlo

Prekomjerno izlaganje tikvica jakom sunčevom svjetlu također može uzrokovati sušenje plodova. Tikvice preferiraju sunčana područja, ali previše izravnog sunčevog svjetla može isušiti biljke i dovesti do sušenja plodova. Ako primijetite da se tikvice počinju sušiti, možda je vrijeme da ih prekrijete sjenom ili ih premjestite na mjesto gdje će dobiti manje sunčeve svjetlosti.

Nedostatak hranjivih tvari

Nedostatak određenih hranjivih tvari može također uzrokovati sušenje tikvica. Tikvice zahtijevaju određenu količinu hranjivih tvari kako bi se pravilno razvijale i ostale sočne. Ako tlo u kojem rastu tikvice nema dovoljno hranjivih tvari, biljke mogu početi iscrpljivati svoje rezerve i sušiti se. Stoga je važno redovito gnojiti tlo i osigurati dovoljnu količinu hranjivih tvari za zdrav rast tikvica.

Kako spriječiti sušenje tikvica?

Da biste spriječili sušenje tikvica, važno je redovito zalijevati biljke, provjeravati ih na prisutnost bolesti i štetnika te ih zaštititi od prekomjernog sunčevog svjetla. Također, pobrinite se da tlo u kojem rastu tikvice bude bogato hranjivim tvarima. Pravilna briga o biljkama pomoći će im da ostanu zdrave i svježe, te ćete moći uživati u sočnim tikvicama iz svog vrta.

  Ocijeni članak!