Zašto u jesen lišće opada

Trenutno pregledavate Zašto u jesen lišće opada
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 kolovoza, 2023

Zašto lišće mijenja boju i opada u jesen?

Lišće drveća mijenja boju i opada u jesen kao dio prirodne procesa koji se naziva listopadni ciklus. Ovaj fenomen je rezultat promjene u vremenskim uvjetima i biološkim procesima unutar stabla. Evo nekoliko ključnih razloga zašto se to događa:

Promjene u dužini dana

Jesen je sezona kada se dani postupno skraćuju, a noći dulje postaju. Ova promjena u dužini dana igra važnu ulogu u pokretanju listopadnog ciklusa. Kada dani postanu kraći, biljke primaju manje sunčeve svjetlosti, što potiče stvaranje pigmenata koji daju lišću boju.

Promjene u temperaturi

Jesen donosi pad temperature, što također utječe na boju i otpadanje lišća. Hladnije temperature uzrokuju smanjenje proizvodnje klorofila, pigmenta koji je odgovoran za zelenu boju lišća. Kako se klorofil razgrađuje, drugi pigmenti poput karotenoida i antocijana postaju vidljivi, što rezultira raznobojnim jesenskim lišćem.

Stvaranje abscizičkog sloja

Jesen je vrijeme kada se unutar stabla formira abscizički sloj. To je sloj stanica koje se formiraju između peteljke lišća i grane. Abscizički sloj djeluje kao brana koja prekida protok hranjivih tvari između lišća i grane. Kako se abscizički sloj razvija, lišće postaje oslabljeno i na kraju otpada.

Uloga vjetra

Vjetar također igra važnu ulogu u otpadanju lišća. Jak vjetar može olabaviti lišće i potaknuti njihov pad prije nego što se abscizički sloj potpuno formira. Osim toga, vjetar može pomoći u uklanjanju otpalog lišća s grana i pripremi stabla za zimu.

Zaključak

Jesen je vrijeme kada lišće mijenja boju i opada kao prirodna priprema drveća za zimu. Promjene u dužini dana, temperaturi, stvaranju abscizičkog sloja i uloga vjetra sve su važni faktori koji utječu na ovaj fenomen. Ovaj ciklus je jedinstven i prekrasan dio prirode koji nas svake godine iznova oduševljava svojom ljepotom.

  Ocijeni članak!