Znaci ciroze jetre

Trenutno pregledavate Znaci ciroze jetre
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 siječnja, 2024

Znaci ciroze jetre

Ciroza jetre je ozbiljno stanje koje se javlja kada normalno tkivo jetre postupno zamjenjuje ožiljnim tkivom. Ova bolest može biti uzrokovana dugotrajnom uporabom alkohola, hepatitisom ili drugim čimbenicima. Znaci ciroze jetre mogu se razlikovati, ali uključuju sljedeće:

Umor i slabost

Jedan od najčešćih simptoma ciroze jetre je umor i slabost. Pacijenti s cirozom često se osjećaju iscrpljeno čak i nakon manje fizičke aktivnosti. Ovaj simptom može biti posljedica oštećenja jetre koje ometa normalno funkcioniranje tijela.

Žutica

Žutica je još jedan uobičajeni znak ciroze jetre. Jetra ne može učinkovito razgraditi bilirubin, tvar koja se nalazi u crvenim krvnim stanicama, što rezultira nakupljanjem u tijelu. To može uzrokovati žućkastu boju kože, bjeloočnica i urina.

Ascites

Ascites se odnosi na nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Ovaj simptom može biti posljedica oštećenja jetre koje ometa normalno cirkuliranje krvi. Ascites može uzrokovati oticanje trbuha, osjećaj težine i nelagode.

Gubitak težine

Pacijenti s cirozom jetre često gube na težini bez očiglednog razloga. Oštećenje jetre može ometati normalnu apsorpciju hranjivih tvari, što može rezultirati gubitkom težine. Ovaj simptom može biti posebno izražen kod pacijenata s naprednom cirozom.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja, uključujući depresiju, tjeskobu i razdražljivost, mogu biti prisutne kod pacijenata s cirozom jetre. Oštećenje jetre može utjecati na ravnotežu kemikalija u mozgu, što može rezultirati promjenama raspoloženja.

Varikozne vene

Varikozne vene su proširene vene koje se mogu pojaviti kod pacijenata s cirozom jetre. Oštećenje jetre može uzrokovati povećanje tlaka u portalnoj veni, što može dovesti do razvoja varikoznih vena. Ove vene su sklone krvarenju i mogu biti ozbiljan zdravstveni problem.

Ovi su samo neki od znakova koji mogu ukazivati na cirozu jetre. Ako imate bilo kakve simptome ili sumnjate na prisutnost ciroze jetre, važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

  Ocijeni članak!