Znaci da jetra ne radi dobro

Trenutno pregledavate Znaci da jetra ne radi dobro
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 travnja, 2024

Kako prepoznati znakove da jetra ne radi dobro?

Jetra je vitalni organ koji obavlja mnoge funkcije u tijelu. Kada jetra ne radi ispravno, mogu se javiti razni simptomi koji ukazuju na poremećaj.

Umor i iscrpljenost

Jedan od znakova da jetra ne radi dobro je konstantan umor i osjećaj iscrpljenosti. Jetra je odgovorna za proizvodnju energije i kada ne funkcioniše kako treba, može doći do nedostatka energije.

Promjene u koži

Jetra igra važnu ulogu u detoksikaciji tijela. Kada jetra ne radi dobro, toksini se mogu nakupljati u tijelu i rezultirati promjenama na koži kao što su žutilo, svrbež ili akne.

Povećanje tjelesne težine

Kada jetra ne može pravilno metabolizirati masti, može doći do povećanja tjelesne težine. Ovo se može dogoditi zbog smanjenja proizvodnje žuči koja je odgovorna za razgradnju masti.

Bol u trbuhu

Bol u gornjem dijelu trbuha može biti znak da jetra ne radi dobro. Jetra se nalazi u gornjem desnom dijelu trbuha i kada je oštećena ili upaljena, može uzrokovati bol i nelagodu.

Promjene u probavi

Jetra je uključena u probavni proces i kada ne radi ispravno, može doći do promjena u probavi kao što su nadutost, proljev ili zatvor.

Kako održati zdravlje jetre?

Postoje neke mjere koje možete poduzeti kako biste održali zdravlje jetre. To uključuje izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola, zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem, redovito vježbanje i izbjegavanje izlaganja otrovnim tvarima. Također je važno redovito provjeravati funkciju jetre kod svog liječnika.

  Ocijeni članak!