Znaci emfizema

Trenutno pregledavate Znaci emfizema
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 listopada, 2023

Uzroci emfizema

Emfizem je progresivna bolest pluća koja se najčešće javlja kao rezultat pušenja duhana. Duhan sadrži štetne tvari koje uzrokuju upalu i oštećenje plućnih zidova. Osim pušenja, genetski faktori i izloženost zagađenom zraku mogu također doprinijeti razvoju emfizema.

Simptomi emfizema

Simptomi emfizema mogu se postepeno pogoršavati tijekom vremena. Najčešći simptomi uključuju kratkoću daha, piskanje pri disanju, kašalj i umor. Osobe s emfizemom često imaju poteškoća s izdisanjem zraka, što može dovesti do osjećaja gušenja i nedostatka energije.

Dijagnoza emfizema

Dijagnoza emfizema uključuje detaljan pregled medicinske povijesti pacijenta, fizički pregled, testove plućne funkcije i rendgenski snimak pluća. Testovi plućne funkcije omogućuju mjerenje protoka zraka u plućima i procjenu oštećenja.

Liječenje emfizema

Nažalost, emfizem je neizlječiva bolest, ali postoje načini za ublažavanje simptoma i usporavanje progresije. Terapija uključuje prestanak pušenja, primjenu lijekova za proširenje dišnih putova, kisiknu terapiju i rehabilitacijske vježbe. U nekim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija kao što je transplantacija pluća.

Prevencija emfizema

Najvažniji korak u prevenciji emfizema je izbjegavanje pušenja duhana. Također je važno izbjegavati izlaganje zagađenom zraku i održavati zdrav način života. Redoviti pregledi kod liječnika mogu pomoći u otkrivanju emfizema u ranim fazama i pružiti mogućnost za ranu intervenciju.

Zaključak

Emfizem je ozbiljna bolest pluća koja može značajno utjecati na kvalitetu života. Rano prepoznavanje simptoma i pravovremeno liječenje ključni su za upravljanje bolešću. Edukacija o štetnim učincima pušenja i promicanje zdravog načina života ključni su u prevenciji emfizema.

  Ocijeni članak!