U čemu se nalaze proteini

Trenutno pregledavate U čemu se nalaze proteini
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 lipnja, 2023

Struktura proteina

Proteini su kompleksne molekule koje se sastoje od lanaca aminokiselina. Svaka aminokiselina ima svoju specifičnu strukturu i svojstva. Lanac aminokiselina se presavija i oblikuje u trodimenzionalnu strukturu koja određuje funkciju proteina. Struktura proteina može biti primarna, sekundarna, tercijarna ili kvartarna.

Izvori proteina

Proteini se nalaze u raznim namirnicama. Najbogatiji izvori proteina su meso, riba, jaja i mliječni proizvodi. Međutim, proteini se mogu pronaći i u biljkama poput graha, leće, soje, orašastih plodova i sjemenki.

Funkcija proteina

Proteini imaju različite funkcije u organizmu. Oni su građevni materijal stanica i tkiva te sudjeluju u procesima rasta i obnove tijela. Također, proteini su važni za regulaciju enzimskih reakcija, transport molekula kroz tijelo, imunološki odgovor i održavanje ravnoteže tekućina u organizmu.

Preporučeni dnevni unos proteina

Dnevne potrebe za proteinima ovise o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i zdravstvenom stanju. Općenito se preporučuje da protein čini oko 10-35% ukupnog dnevnog unosa kalorija. Preporučeni dnevni unos proteina za odrasle muškarce iznosi oko 56-91 grama, dok za odrasle žene iznosi oko 46-75 grama.

Zaključak

Proteini su važan nutrijent koji se nalazi u raznim namirnicama. Njihova struktura i funkcija u organizmu čine ih ključnim za održavanje zdravlja. Važno je osigurati adekvatan unos proteina kroz uravnoteženu prehranu.

  Ocijeni članak!