Zašto se ruke tresu

Trenutno pregledavate Zašto se ruke tresu
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 listopada, 2024

Neurološki uzroci

Ruke se mogu tresti iz različitih razloga, a jedan od najčešćih uzroka je tremor. Tremor je nevoljni ritmički pokret koji se može javiti u različitim dijelovima tijela, uključujući ruke. Neurološki uzroci tremora uključuju Parkinsonovu bolest, esencijalni tremor, multiple sklerozu i druge neurološke poremećaje. Ovi poremećaji utječu na normalno funkcioniranje živčanog sustava, što rezultira nekontroliranim trzanjem ruku.

Psihološki uzroci

Pored neuroloških uzroka, tresti ruke mogu biti povezane i s psihološkim faktorima. Stres, anksioznost i napetost mogu uzrokovati tremor ruku. Ovi emocionalni faktori mogu izazvati promjene u živčanom sustavu, što rezultira drhtanjem ruku. Ponekad se taj tremor može javiti samo u određenim situacijama, poput javnog govora ili izlaganja stresnim situacijama.

Fiziološki uzroci

Pored neuroloških i psiholoških uzroka, tresti ruke mogu biti i normalna fiziološka reakcija tijela. Fiziološki tremor je blagi tremor koji se može javiti kod svih ljudi. Obično se javlja kada osoba drži ruke u određenom položaju ili se izlaže fizičkom naporu. Ovaj tremor obično nestaje kada osoba opusti ruke ili prestane s aktivnošću koja je izazvala tremor.

Lijekovi i supstance

Određeni lijekovi i supstance mogu uzrokovati tremor ruku kao nuspojavu. Primjeri uključuju lijekove za liječenje astme, epilepsije, depresije i drugih stanja. Također, pretjerana konzumacija alkohola, kofeina ili drugih stimulansa može dovesti do drhtanja ruku. U slučaju da primijetite da vam se ruke tresu nakon uzimanja određenih lijekova ili konzumiranja određenih supstanci, važno je obavijestiti svog liječnika kako bi se razmotrila mogućnost promjene terapije.

Drugi uzroci

Pored navedenih uzroka, tresti ruke mogu biti povezane i s drugim zdravstvenim stanjima kao što su hipertireoza, niski šećer u krvi (hipoglikemija), nedostatak vitamina B12 i drugi. Također, određene infekcije, ozljede ili oštećenja živaca također mogu uzrokovati tremor ruku.

Tresti ruke mogu biti vrlo neugodno iskustvo i mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti. Ako imate problema s tresti ruke, važno je posjetiti svog liječnika radi dijagnostike i utvrđivanja uzroka. Na temelju dijagnoze, liječnik će moći preporučiti odgovarajući tretman kako bi se smanjilo drhtanje i poboljšalo kvalitetu života.

  Ocijeni članak!