Znaš li što nosiš

Trenutno pregledavate Znaš li što nosiš
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 srpnja, 2023

Utjecaj mode na okoliš

Modna industrija je jedna od najvećih zagađivača na svijetu. Proizvodnja odjeće zahtijeva velike količine vode, energije i kemikalija koje zagađuju okoliš. Osim toga, velika količina tekstilnog otpada završava na odlagalištima, što dodatno opterećuje prirodna staništa.

Zdravstveni aspekti odjeće

Mnogi ljudi nisu svjesni da odjeća može sadržavati štetne kemikalije poput pesticida i teških metala. Ove tvari mogu doći u kontakt s našom kožom i uzrokovati alergijske reakcije i druge zdravstvene probleme. Stoga je važno birati odjeću koja je proizvedena od prirodnih i organskih materijala.

Radni uvjeti u industriji odjeće

Većina odjeće se proizvodi u zemljama u razvoju gdje su radni uvjeti često loši. Radnici često rade u nehumanim uvjetima, za minimalnu plaću i bez osiguranja. Kupovinom odjeće koja je proizvedena u skladu s etičkim standardima možemo pomoći u poboljšanju radnih uvjeta u ovoj industriji.

Održiva moda kao alternativa

Održiva moda je koncept koji promiče proizvodnju i potrošnju odjeće na način koji minimizira negativan utjecaj na okoliš i društvo. To uključuje korištenje recikliranih materijala, smanjenje otpada, podršku lokalnim i pravednim proizvođačima te produljenje vijeka trajanja odjeće kroz popravke i recikliranje.

Znaš li što nosiš? Odabir odjeće može imati veliki utjecaj na okoliš, naše zdravlje i radne uvjete drugih ljudi. Razmislite o tome sljedeći put kad kupujete odjeću i podržite održivu modu kako biste doprinijeli boljoj budućnosti.

  Ocijeni članak!