Što je carica?

Trenutno pregledavate Što je carica?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2023

Povijest carica

Carica je naslov koji se koristi za ženu koja je vladarica nad carstvom ili koja je supruga cara. Ovaj titula ima dugu povijest i koristi se u različitim kulturama diljem svijeta. Carice su igrale važne uloge u politici, diplomaciji i društvenom životu.

Uloga carica u Rimskom Carstvu

U Rimskom Carstvu, carica je bila supruga rimskog cara. Imala je veliki utjecaj na politiku i društvo. Neki od najpoznatijih rimskih carica su bili Livia, Agripina Mlađa i Kleopatra.

Carice u Kini

U Kini, carica je bila supruga kineskog cara. Kineske carice su često imale važnu političku ulogu i bile su poštovane kao majke nacije. Jedna od najpoznatijih kineskih carica je bila Cixi, koja je vladala tijekom dinastije Qing.

Carice u Europi

U Europi su carice imale različite uloge ovisno o vremenskom razdoblju i zemlji. Neki od najpoznatijih primjera su Elizabeta I. Engleska, Marija Terezija Austrijska i Katarina Velika Ruska.

Suvremene carice

U suvremenom svijetu, naslov carice se rijetko koristi. Međutim, neke zemlje i dalje imaju monarhije u kojima kraljica može nositi naslov carice. Primjer za to je Japan, gdje je supruga japanskog cara poznata kao carica.

Zaključak

Carica je žena koja ima vodeću ulogu u carstvu ili je supruga cara. Kroz povijest, carice su imale veliki utjecaj na politiku i društvo. Iako je naslov carice manje uobičajen u suvremenom svijetu, on i dalje nosi povijesnu i simboličku važnost.

  Ocijeni članak!