Što je novac?

Trenutno pregledavate Što je novac?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 listopada, 2024

Povijest novca

Novac je sastavni dio ljudskog društva već tisućama godina. Od primitivnih oblika razmjene do suvremenih valuta, novac je evoluirao kako bi olakšao trgovanje i olakšao razmjenu dobara i usluga. Prvi oblici novca bili su različite robe poput soli, stoke ili sjemenki koje su se koristile kao sredstvo razmjene.

Funkcije novca

Novac ima tri osnovne funkcije: sredstvo razmjene, mjerilo vrijednosti i pohranjivač vrijednosti. Kao sredstvo razmjene, novac omogućuje ljudima da zamijene dobra i usluge bez potrebe za barterom. Kao mjerilo vrijednosti, novac omogućuje usporedbu vrijednosti različitih dobara i usluga. Kao pohranjivač vrijednosti, novac omogućuje ljudima da čuvaju vrijednost za buduću upotrebu.

Vrste novca

Postoje različite vrste novca koje se koriste diljem svijeta. Fizički novac uključuje kovanice i papirnati novac koji su izdani od strane države. Elektronički novac je oblik novca koji se koristi za digitalne transakcije, poput bankovnih kartica ili internetskog bankarstva. Kriptovalute su digitalne valute koje koriste kriptografiju za osiguravanje transakcija i kontroliranje stvaranja novih jedinica.

Utjecaj novca na ekonomiju

Novac ima značajan utjecaj na ekonomiju. Kroz monetarnu politiku, vlasti mogu kontrolirati ponudu novca u gospodarstvu kako bi utjecale na inflaciju, kamatne stope i gospodarski rast. Novac također omogućuje ulaganje i financiranje gospodarskih aktivnosti. Promjene u vrijednosti valuta mogu utjecati na međunarodnu trgovinu i izvoz.

Budućnost novca

S razvojem tehnologije, novac se također mijenja. Digitalne valute i blockchain tehnologija otvaraju nove mogućnosti za novčane transakcije. Neki predviđaju da će u budućnosti gotovina nestati, a digitalne valute će dominirati. Međutim, sigurnost, privatnost i regulacija bit će ključni izazovi za budućnost novca.

  Ocijeni članak!