Što znači na gumama M+S

Trenutno pregledavate Što znači na gumama M+S
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2023

Definicija

Na gumama M+S je oznaka koja označava da su gume namijenjene za vožnju u zimskim uvjetima. M+S je kratica za engleske riječi ‘Mud and Snow’ što znači blato i snijeg.

Karakteristike

Gume označene kao M+S imaju poseban profinjeni uzorak gaznoga sloja koji pruža bolje prianjanje i vuču na snijegu, ledu i blatu. Ove gume imaju i posebne kanale i ureze koji omogućavaju učinkovito odvođenje vode i blata kako bi se spriječilo akvaplaniranje.

Regulativa

U mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku, postoji zakonska regulativa koja zahtijeva korištenje zimskih guma tijekom zimskih mjeseci ili u uvjetima snijega, leda i blata. Gume s M+S oznakom često zadovoljavaju ove propise i smatraju se prikladnim za upotrebu u takvim uvjetima.

Razlika između M+S i M+S s oznakom planinskog vrha

Uz oznaku M+S, postoje i gume označene kao M+S s oznakom planinskog vrha (3PMSF). Ova oznaka označava da su gume testirane i certificirane za vožnju u ekstremnim zimskim uvjetima. Gume s oznakom 3PMSF imaju još bolje performanse na snijegu i ledu od običnih guma s M+S oznakom.

Važnost

Korištenje guma označenih kao M+S pruža veću sigurnost i kontrolu nad vozilom u zimskim uvjetima. Ove gume imaju bolje prianjanje na snijegu i ledu, smanjuju rizik od proklizavanja i omogućavaju bolje kočenje. Stoga je važno koristiti odgovarajuće gume ovisno o vremenskim uvjetima kako bi se osigurala sigurna vožnja.

  Ocijeni članak!