Kojeg datuma sjeda porodiljni

Trenutno pregledavate Kojeg datuma sjeda porodiljni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 listopada, 2023

Porodiljni dopust u Hrvatskoj

Porodiljni dopust je pravo koje ženama omogućuje da se nakon poroda posvete skrbi o novorođenčetu. U Hrvatskoj, porodiljni dopust traje 365 dana, odnosno godinu dana, i može ga koristiti majka, otac ili druga osoba koja skrbi o djetetu.

Datum sjedanja porodiljnog

Datum sjedanja porodiljnog određuje se temeljem podataka o terminu poroda. Točan datum sjedanja porodiljnog ovisi o individualnim okolnostima svake trudnice i dogovoru s poslodavcem.

Prava i obveze

Tijekom porodiljnog dopusta, majka ima pravo na naknadu plaće u visini 100% prosječne neto plaće ostvarene u prethodna tri mjeseca. Osim toga, majka ima pravo na zdravstveno osiguranje i zaštitu na radu. Međutim, majka je dužna obavijestiti poslodavca o odluci o korištenju porodiljnog dopusta najmanje 30 dana prije očekivanog datuma poroda.

Države članice Europske unije

U većini država članica Europske unije, porodiljni dopust traje između 14 i 52 tjedna. Svaka država ima različite uvjete i pravila vezana uz porodiljni dopust, stoga je važno informirati se o zakonodavstvu zemlje u kojoj se boravi ili radi.

Zaključak

Porodiljni dopust je važno pravo koje omogućuje majkama i drugim skrbnicima da se posvete skrbi o novorođenčetu. Datum sjedanja porodiljnog ovisi o terminu poroda i individualnim okolnostima. Prava i obveze vezane uz porodiljni dopust razlikuju se od države do države, stoga je potrebno informirati se o zakonodavstvu zemlje u kojoj se boravi ili radi.

  Ocijeni članak!