Što su nosni sinusi?

Trenutno pregledavate Što su nosni sinusi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 rujna, 2023

Struktura i funkcija nosnih sinusa

Nosni sinusi su šupljine smještene u kostima lubanje, koje se nalaze iznad i ispod nosne šupljine. Ljudski nosni sinusi se sastoje od četiri para sinusa: frontalni sinusi, maksilarni sinusi, etmoidni sinusi i sfenoidni sinusi. Svi ovi sinusi su povezani sa nosnom šupljinom i obloženi su sluznicom.

Glavna funkcija nosnih sinusa je vlaženje, zagrijavanje i filtriranje zraka koji udišemo. Sluznica unutar sinusa proizvodi sluz koja pomaže u zadržavanju vlage i sprječavanju isušivanja dišnih puteva. Osim toga, sinusi pomažu u smanjenju težine kostiju lubanje i daju rezonancu glasu.

Problemi s nosnim sinusima

Problemi s nosnim sinusima mogu se javiti iz različitih razloga. Najčešći problemi uključuju upalu sinusa, nazvanu sinusitis, koja može biti akutna ili kronična. Akutni sinusitis obično je uzrokovan infekcijom, dok kronični sinusitis može biti posljedica alergija, polipa u nosu ili strukturnih abnormalnosti.

Simptomi sinusitisa uključuju začepljen nos, glavobolju, bol u licu, gubitak mirisa i nazalnu kongestiju. U nekim slučajevima, sinusitis može dovesti do komplikacija poput infekcije oka ili mozga.

Liječenje nosnih problema

Liječenje problema s nosnim sinusima ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma. Akutni sinusitis obično se liječi antibioticima, dekongestivima i ispiranjem nosa fiziološkom otopinom. Kronični sinusitis može zahtijevati dugotrajnije liječenje, uključujući kortikosteroidne sprejeve, kirurško uklanjanje polipa ili čak operaciju sinusa u težim slučajevima.

Osim toga, postoji nekoliko preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od problema s nosnim sinusima. To uključuje održavanje zdravog načina života, izbjegavanje izlaganja alergenima, redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom i izbjegavanje pušenja.

Nosni sinusi su važan dio dišnog sustava i njihova dobra funkcija ključna je za zdravlje disanja. Ako imate bilo kakve simptome ili probleme s nosnim sinusima, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

  Ocijeni članak!