Što je krvna plazma?

Trenutno pregledavate Što je krvna plazma?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 svibnja, 2023

Sastav krvne plazme

Krvna plazma je svijetložuta, prozirna tekućina koja čini oko 55% ukupne zapremine krvi. Sastoji se od vode, proteina, elektrolita, hormona, enzima i drugih tvari. Glavna funkcija plazme je prenošenje hranjivih tvari, hormona, kisika i ugljičnog dioksida kroz tijelo.

Proteini u krvnoj plazmi

Proteini su važan sastojak krvne plazme i obavljaju razne funkcije. Najzastupljeniji protein je albumin, koji održava osmotski tlak i regulira ravnotežu tekućina u tijelu. Tu su i globulini koji sudjeluju u imunološkom odgovoru, kao i fibrinogen koji je ključan za proces zgrušavanja krvi.

Elektroliti i ostale tvari

Krvna plazma sadrži različite elektrolite poput natrija, kalija, kalcija i magnezija. Ovi elektroliti imaju važnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućina, prijenosu impulsa živaca te kontrakciji mišića. Također, plazma sadrži i hormonima poput insulina i kortizola, enzime koji pomažu u metabolizmu, vitamine i druge tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje organizma.

Primjena krvne plazme

Krvna plazma ima široku primjenu u medicini. Jedna od najpoznatijih je plazmafereza, postupak u kojem se krvna plazma odvaja od krvnih stanica i koristi se za liječenje različitih bolesti. Također se koristi u proizvodnji različitih lijekova, kao što su imunoglobulini koji se primjenjuju kod imunoloških poremećaja.

Zaključak

Krvna plazma je važan sastojak krvi koji ima različite funkcije u organizmu. Njezin sastav, koji uključuje proteine, elektrolite, hormone i druge tvari, omogućuje prijenos hranjivih tvari i regulaciju raznih procesa u tijelu. Primjena krvne plazme u medicini pruža brojne mogućnosti za liječenje različitih bolesti i poremećaja.

  Ocijeni članak!