Kojeg je kurbanski bajram?

Trenutno pregledavate Kojeg je kurbanski bajram?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 srpnja, 2023

Historijsko značenje

Kurbanski bajram, poznat i kao Eid al-Adha, jedan je od najvažnijih islamskih praznika. Obilježava se desetog dana islamskog mjeseca Dhul-Hijjah, nakon završetka hadža, hodočašća u Meki koje je obvezno za sve muslimane koji to fizički i financijski mogu izvršiti. Ovaj praznik ima duboko historijsko značenje koje seže unazad do patrijarha Ibrahima (Abrahama) i njegovog sina Ismaila (Ishmaela).

Obredi i tradicija

Na kurbanski bajram, muslimani širom svijeta obavljaju posebne obrede kao dio svoje vjerske prakse. Najvažniji obred je klanje životinje, obično ovce, koja simbolizira žrtvu koju je Ibrahim bio spreman pružiti Bogu. Meso životinje se potom dijeli na tri dijela – jedan dio se konzumira u okviru obitelji, drugi se dijeli među prijateljima i susjedima, a treći dio se donira siromašnima. Ovaj čin dijeljenja hrane ima za cilj promicanje solidarnosti i brige za druge.

Značaj i poruka

Kurbanski bajram je vrijeme kada muslimani izražavaju svoju poslušnost Bogu i spremnost na žrtvu. Ovaj praznik podsjeća na važnost odricanja i suosjećanja prema drugima. Kroz obrede klanja životinje i dijeljenja hrane, muslimani se podsjećaju na važnost pravednosti i brige za one koji su manje sretni. Kurbanski bajram također promiče duh zajedništva i solidarnosti među muslimanskim vjernicima, ali i sa drugim ljudima.

  Ocijeni članak!