Koliko je otkazni rok

Trenutno pregledavate Koliko je otkazni rok
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 kolovoza, 2023

Uvod

Otkazni rok je vremenski period koji je potrebno prethodno najaviti prije otkazivanja ugovora o radu. On je reguliran zakonom i ima važnu ulogu u zaštiti prava zaposlenika i poslodavaca.

Zakonska regulativa

U Republici Hrvatskoj, otkazni rok je reguliran Zakonom o radu. Prema tom zakonu, minimalni otkazni rok za radnika je 30 dana, osim ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Otkazni rok za poslodavca također može biti 30 dana, osim ako je drugačije regulirano ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom.

Razlike u otkaznom roku

Postoje razlike u trajanju otkaznog roka ovisno o različitim čimbenicima. Na primjer, trajanje otkaznog roka može se razlikovati ovisno o dužini staža radnika u tvrtki, razini stručne kvalifikacije ili radnom mjestu.

Mogući produžetak otkaznog roka

U nekim situacijama, otkazni rok može biti produžen. To se može dogoditi ako radnik ili poslodavac ne ispunjavaju svoje obveze prema ugovoru o radu, kao i u slučajevima teškog kršenja radnih obveza. Također, otkazni rok može biti produžen ako radnik ima pravo na otpremninu.

Zaključak

Otkazni rok je važan element u radnom odnosu koji pruža sigurnost i zaštitu za radnike i poslodavce. Njegovo trajanje određeno je zakonom i može se razlikovati ovisno o različitim faktorima. Važno je pridržavati se zakonskih propisa i ugovorenih odredbi kako bi se osigurala pravedna i pravovremena završetak radnog odnosa.

  Ocijeni članak!