Može li zatezna kamata biti veća od glavnice

Trenutno pregledavate Može li zatezna kamata biti veća od glavnice
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 travnja, 2023

Što je zatezna kamata?

Zatezna kamata je oblik naknade koju vjerovnik može zahtijevati od dužnika u slučaju kašnjenja s plaćanjem glavnice. Ona se primjenjuje kako bi se nadoknadila šteta koju vjerovnik trpi zbog kašnjenja u isplati.

Koliko može biti zatezna kamata?

Prema zakonu, zatezna kamata ne smije biti veća od glavnice. To znači da iznos kamate ne može premašiti iznos duga koji je dužnik trebao platiti. Ukoliko bi zatezna kamata bila veća od glavnice, to bi bilo protivno odredbama zakona o zaštiti dužnika.

Zašto se primjenjuje zatezna kamata?

Zatezna kamata ima svrhu potaknuti dužnike da izvrše plaćanje u predviđenom roku. Ona predstavlja motivaciju za dužnike da poštuju svoje ugovorne obveze i izbjegnu kašnjenje s plaćanjem. Također, zatezna kamata nadoknađuje vjerovniku financijsku štetu koju trpi zbog neisplativosti duga.

Kako se izračunava zatezna kamata?

Izračun zatezne kamate obično se temelji na ugovoru između vjerovnika i dužnika ili na relevantnom zakonu. U većini slučajeva, zatezna kamata se izračunava kao postotak od glavnice, primjenjujući određenu kamatnu stopu na iznos duga. Kamatna stopa može biti fiksna ili varijabilna, ovisno o dogovoru između stranaka ili zakonskim propisima.

Kako se izbjegava previsoka zatezna kamata?

Da bi se izbjegla previsoka zatezna kamata, zakoni o zaštiti dužnika često propisuju maksimalne iznose kamate ili ograničavaju kamatne stope koje vjerovnici mogu primijeniti. Ovi zakoni imaju za cilj zaštititi dužnike od nepoštenih uvjeta plaćanja i prekomjernih financijskih tereta. Ukoliko dužnik smatra da je iznos zatezne kamate nepravedan, može se obratiti nadležnim institucijama ili sudu kako bi zaštitio svoja prava.

Zaključak

Zatezna kamata ne smije biti veća od glavnice prema zakonskim propisima. Ona ima svrhu motivirati dužnike da izvrše plaćanje u predviđenom roku i nadoknaditi vjerovniku štetu koju trpi zbog kašnjenja s plaćanjem. Dužnici trebaju biti svjesni svojih obveza i pridržavati se ugovorenih rokova kako bi izbjegli plaćanje previsoke zatezne kamate.

  Ocijeni članak!