Postoje li tablete za prekid trudnoće

Trenutno pregledavate Postoje li tablete za prekid trudnoće
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 svibnja, 2023

Tablete za prekid trudnoće

Tablete za prekid trudnoće su farmaceutski proizvodi koji se koriste za medicinski prekid trudnoće u ranim stadijima. Ove tablete se obično sastoje od kombinacije hormona koji djeluju na zaustavljanje rasta i razvoja embrija i ploda. Postoje dvije glavne vrste tableta koje se koriste za prekid trudnoće – mifepriston i misoprostol.

Mifepriston

Mifepriston je lijek koji se koristi za prekid trudnoće do 10. tjedna gestacije. Djeluje tako da blokira djelovanje hormona progesterona, koji je neophodan za održavanje trudnoće. Kada se mifepriston uzima u kombinaciji s drugim lijekom, kao što je misoprostol, to može rezultirati prekidom trudnoće.

Misoprostol

Misoprostol je lijek koji se koristi za indukciju poroda i prekid trudnoće. Kada se koristi samostalno, misoprostol može biti učinkovit za prekid trudnoće u ranim stadijima. Međutim, često se koristi u kombinaciji s mifepristonom za postizanje boljih rezultata.

Primjena i učinkovitost

Tablete za prekid trudnoće se najčešće primjenjuju u medicinskim ustanovama pod nadzorom stručnjaka. Učinkovitost ovih tableta ovisi o različitim faktorima, kao što su gestacijska dob, doza lijeka i pratnja stručnjaka. Važno je napomenuti da ove tablete nisu dostupne bez recepta i njihova primjena treba biti strogo pod nadzorom medicinskog osoblja.

Nuspojave i kontraindikacije

Kao i svaki farmaceutski proizvod, tablete za prekid trudnoće mogu izazvati određene nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju mučninu, povraćanje, bol u trbuhu i krvarenje. Međutim, važno je da se ove tablete koriste samo pod nadzorom stručnjaka, jer mogu biti opasne za zdravlje ako se nepravilno koriste. Također, tablete za prekid trudnoće nisu preporučljive za žene koje imaju određene zdravstvene probleme, kao što su bolesti srca, bolesti bubrega ili poremećaji zgrušavanja krvi.

Zaključak

Tablete za prekid trudnoće su farmaceutski proizvodi koji se koriste za medicinski prekid trudnoće u ranim stadijima. Mifepriston i misoprostol su glavne vrste tableta koje se koriste za tu svrhu. Međutim, važno je napomenuti da ove tablete treba koristiti samo pod nadzorom stručnjaka, zbog mogućih nuspojava i kontraindikacija. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego što razmotrite korištenje tableta za prekid trudnoće.

  Ocijeni članak!