S koje se strane mimoilaze vozila kada na raskrižju dolaze iz suprotnih smjerova i skreću ulijevo

Trenutno pregledavate S koje se strane mimoilaze vozila kada na raskrižju dolaze iz suprotnih smjerova i skreću ulijevo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 lipnja, 2023

Kako se odvija promet na raskrižjima?

Na raskrižjima, promet se odvija prema pravilima cestovnog prometa. Kada vozila dolaze iz suprotnih smjerova i žele skrenuti ulijevo, postoji poseban način na koji se mimoilaze.

Mimoilaženje vozila na raskrižjima

Kada vozila dolaze iz suprotnih smjerova i oba žele skrenuti ulijevo, mimoilaze se s lijeve strane. Ovo pravilo vrijedi u većini zemalja, uključujući Hrvatsku i većinu europskih zemalja.

Pravilo prednosti prolaska

Prilikom skretanja ulijevo na raskrižju, vozila koja dolaze iz suprotnih smjerova moraju se međusobno propustiti. Ako se vozila kreću istovremeno, prednost prolaska ima vozilo koje se nalazi s desne strane. Ovo pravilo je također važno za sigurnost prometa na raskrižjima.

Izuzeci od pravila

Iako je općenito pravilo da se vozila mimoilaze s lijeve strane, postoje izuzeci u nekim zemljama. Na primjer, u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama koje voze lijevom stranom ceste, vozila se mimoilaze s desne strane. U takvim slučajevima, vozači se moraju pridržavati lokalnih prometnih propisa i slijediti pravila koja vrijede u toj zemlji.

Zaključak

Kada vozila dolaze iz suprotnih smjerova i skreću ulijevo na raskrižju, mimoilaze se s lijeve strane. Ovo pravilo vrijedi u većini zemalja. Međutim, važno je napomenuti da postoje izuzeci u nekim zemljama, kao što je Velika Britanija. U svakom slučaju, vozači se moraju pridržavati prometnih propisa i slijediti pravila koja vrijede na određenom raskrižju i u određenoj zemlji.

  Ocijeni članak!