Kojeg je bajrama 2024?

Trenutno pregledavate Kojeg je bajrama 2024?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2024

Bajram i njegovo značenje

Bajram, također poznat kao Eid, jedan je od najvažnijih islamskih praznika koji se slavi širom svijeta. Ovaj praznik označava kraj mjeseca Ramazana, mjeseca posta i duhovne obnove za muslimane. Bajram je vrijeme radosti, zajedništva i zahvalnosti prema Bogu.

Kalendar i datum Bajrama 2024.

Kalendar islamskih praznika se temelji na lunarnom kalendaru, pa se datumi praznika razlikuju svake godine u odnosu na gregorijanski kalendar koji se koristi u većini svjetskih društava. Datum Bajrama 2024. ovisi o lunarnom mjesecu Shawwalu, koji dolazi nakon Ramazana. Točan datum Bajrama 2024. bit će određen tek nakon što se utvrdi prvi mjesec nakon Ramazana.

Običaji vezani uz Bajram

Bajram je vrijeme kada muslimani obavljaju molitvu u džamiji, zajedno s obitelji i prijateljima. Također je običaj da se tijekom Bajrama daruju pokloni i novčane donacije siromašnima. Obitelji se okupljaju kako bi zajedno slavile i uživale u obrocima s tradicionalnim jelima.

Bajram u svijetu

Bajram se slavi širom svijeta, gdje god postoje muslimanske zajednice. Svaka zemlja i kultura imaju svoje specifične običaje i tradicije vezane uz ovaj praznik. U nekim zemljama, Bajram je državni praznik i svi stanovnici imaju slobodan dan kako bi mogli proslaviti ovu važnu manifestaciju.

Bajram 2024. i očekivanja

Kada se radi o Bajramu 2024., očekuje se da će muslimani širom svijeta nastaviti slaviti ovaj praznik s velikom radošću i duhovnom predanošću. Datum Bajrama bit će objavljen nakon što se potvrdi početak mjeseca Shawwala. Vjernici će se okupiti u džamijama kako bi zajedno molili, razmijenili čestitke i proveli vrijeme s obitelji i prijateljima.

Zaključak

Bajram, ili Eid, je važan islamski praznik koji se slavi širom svijeta. Datum Bajrama 2024. bit će objavljen nakon što se utvrdi početak mjeseca Shawwala. Očekuje se da će muslimani proslaviti Bajram s radošću, zajedništvom i zahvalnošću prema Bogu.

  Ocijeni članak!