Kako se tvori pluskvamperfekt

Trenutno pregledavate Kako se tvori pluskvamperfekt
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 srpnja, 2023

Upotreba pluskvamperfekta

Pluskvamperfekt je gramatičko vrijeme koje se koristi za izražavanje radnje koja se dogodila prije neke druge radnje u prošlosti. Ovo vrijeme se često koristi u složenim rečenicama kako bi se jasno označila vremenska veza između dvije prošle radnje.

Tvorba pluskvamperfekta

Pluskvamperfekt se tvori pomoću pomoćnog glagola ‘biti’ u imperfektnom vremenu i glavnog glagola u participu perfekta. Na primjer, u hrvatskom jeziku, za tvorbu pluskvamperfekta koristimo oblik ‘bio’ + particip perfekta.

Primjeri pluskvamperfekta

1. Bio sam završio sve zadatke prije nego što je počeo kišni pljusak.
2. Bila si već otišla kada sam stigao na mjesto događaja.
3. Bili su već jeli večeru prije nego što su odlučili pogledati film.

Razlike između pluskvamperfekta i imperfekta

Pluskvamperfekt se često miješa s imperfektom zbog sličnosti u obliku, ali imaju različita značenja. Imperfekt se koristi za opisivanje prošlih radnji koje su se događale u određenom vremenskom razdoblju, dok se pluskvamperfekt koristi za označavanje radnje koja se dogodila prije neke druge radnje u prošlosti.

Zaključak

Pluskvamperfekt je važno gramatičko vrijeme koje se koristi za označavanje radnje koja se dogodila prije neke druge radnje u prošlosti. Tvorba pluskvamperfekta uključuje pomoćni glagol ‘biti’ u imperfektnom vremenu i glavni glagol u participu perfekta. Važno je razumjeti razliku između pluskvamperfekta i imperfekta kako biste ispravno koristili ova dva vremena u govoru i pisanju.

  Ocijeni članak!