Šta je gustin na engleskom

Trenutno pregledavate Šta je gustin na engleskom
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 rujna, 2023

Definicija gustina

Gustin je fizička veličina koja opisuje omjer mase i volumena tvari. On se često koristi kao mjera kompaktnosti ili koncentracije tvari. Gustina se obično označava slovom ρ (rho) i izražava u kilogramima po kubnom metru (kg/m³) u SI sustavu jedinica. Gustina ima važnu primjenu u raznim znanstvenim i tehničkim disciplinama.

Gustin na engleskom

Na engleskom jeziku, riječ za gustin je ‘density’. Ova riječ se također koristi za označavanje omjera mase i volumena tvari. Gustin se može izraziti u različitim jedinicama, kao što su kilogrami po kubičnom metru (kilograms per cubic meter) ili funte po kubičnom stopu (pounds per cubic foot).

Primjena gustina

Gustin se koristi u raznim područjima kao što su fizika, kemija, geologija, medicina i inženjerstvo. U fizici, gustina se koristi za opisivanje tvari kao što su plinovi, tekućine i čvrsti materijali. U kemiji, gustina se često koristi za određivanje koncentracije otopina. U geologiji, gustina se koristi za proučavanje sastava i strukture stijena. U medicini, gustina se koristi za dijagnosticiranje bolesti kostiju kao što je osteoporoza. U inženjerstvu, gustina se koristi za proračune u građevinarstvu, hidrologiji i drugim disciplinama.

Mjerenje gustina

Gustin se može mjeriti na različite načine, ovisno o tvari koja se proučava. Za tekuće tvari, gustin se obično mjeri pomoću piknometra ili hidrometra. Piknometar je posebna posuda koja omogućuje precizno mjerenje volumena tekućine. Hidrometar je instrumenat koji se koristi za mjerenje relativne gustoće tekućine. Za čvrste materijale, gustin se često mjeri pomoću metode poznate kao arhimedov princip. Ova metoda uključuje mjerenje izmjerene mase tijela u zraku i zatim u tekućini, kako bi se odredila gustoća materijala.

Zaključak

Gustin je važna fizička veličina koja se koristi za opisivanje omjera mase i volumena tvari. Na engleskom jeziku, riječ za gustin je ‘density’. Gustin se koristi u raznim znanstvenim i tehničkim disciplinama, kao što su fizika, kemija, geologija, medicina i inženjerstvo. Mjerenje gustina može se obaviti na različite načine, ovisno o tvari koja se proučava.

  Ocijeni članak!