Šta je hemokultura

Trenutno pregledavate Šta je hemokultura
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 listopada, 2023

Šta je hemokultura?

Hemokultura je dijagnostički test koji se koristi za otkrivanje bakterijskih infekcija u krvi. Ovaj postupak uključuje uzimanje uzoraka krvi i njihovo kultiviranje u laboratoriju kako bi se identificirali i izolirali uzročnici infekcije. Hemokultura je važan alat u dijagnostici i praćenju infekcija, omogućavajući brzo otkrivanje patogena i odabir odgovarajućeg tretmana.

Kako se izvodi hemokultura?

Postupak hemokulture uključuje sterilno uzimanje uzoraka krvi iz vena pacijenta. Obično se uzimaju dva ili više uzoraka u različitim vremenskim intervalima kako bi se povećala pouzdanost rezultata. Uzorci se zatim stavljaju u posebne boce koje sadrže hranjive tvari pogodne za rast bakterija. Boce se zatim inkubiraju na optimalnoj temperaturi kako bi se potakao rast potencijalnih patogena.

Zašto se radi hemokultura?

Hemokultura se obično izvodi kada postoji sumnja na bakterijsku infekciju u krvi. Infekcija može biti uzrokovana bakterijama koje ulaze u krvotok iz drugih dijelova tijela ili se šire kroz tijelo putem krvi. Ovaj test može pomoći u identifikaciji uzročnika infekcije, što je ključno za odabir odgovarajućeg antibiotika i liječenje.

Koliko je hemokultura pouzdana?

Pouzdanost hemokulture ovisi o mnogim faktorima, uključujući tehniku uzorkovanja, pripremu uzoraka i iskustvo laboratorijskog osoblja. Točnost rezultata također može biti narušena prisutnošću antibiotika u krvi, što može inhibirati rast bakterija. Stoga je važno pridržavati se određenih smjernica pri pripremi i uzorkovanju krvi kako bi se osigurala što veća pouzdanost rezultata.

Zaključak

Hemokultura je važan dijagnostički test koji se koristi za otkrivanje bakterijskih infekcija u krvi. Njegova primjena omogućuje brzo otkrivanje uzročnika infekcije i odabir odgovarajućeg tretmana. Iako pouzdanost rezultata može biti varijabilna, pravilna priprema i uzorkovanje krvi mogu povećati tačnost testa. Hemokultura je stoga ključni alat u dijagnostici i praćenju bakterijskih infekcija.

  Ocijeni članak!