Šta je hepatitis C i kako se leči

Trenutno pregledavate Šta je hepatitis C i kako se leči
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 svibnja, 2023

Uzrok i simptomi hepatitisa C

Hepatitis C je virusna infekcija jetre koju uzrokuje hepatitis C virus (HCV). Ova bolest se može prenositi putem kontakta sa zaraženom krvlju, kao što su nezaštićeni seksualni odnosi, upotreba zaraženih igala ili transfuzija krvi. Simptomi hepatitisa C mogu varirati od blagih do teških, a u nekim slučajevima bolest može biti asimptomatska. Uobičajeni simptomi uključuju umor, mučninu, gubitak apetita, bol u stomaku i žuticu.

Dijagnoza hepatitisa C

Dijagnoza hepatitisa C obično se vrši putem krvnih testova. Prvi korak u dijagnostici je testiranje na prisustvo HCV antitela u krvi. Ako je rezultat pozitivan, potrebno je daljnje testiranje kako bi se potvrdila aktivna infekcija HCV virusom. Ovo se postiže testiranjem prisustva HCV RNK u krvi.

Lečenje hepatitisa C

Lečenje hepatitisa C zavisi od mnogih faktora, uključujući stadijum bolesti, prisustvo drugih medicinskih stanja i individualne karakteristike pacijenta. Glavni cilj terapije je eliminacija virusa iz organizma i sprečavanje napredovanja bolesti. Danas postoje efikasni lekovi koji mogu izlečiti hepatitis C u većini slučajeva.

Najčešće korišćena terapija za hepatitis C je kombinacija lekova poznatih kao direktori delovanja antiviralnih lekova (DAAs). Ovi lekovi ciljaju specifične proteine u virusu i sprečavaju njegovu replikaciju. Uzimanje ovih lekova može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od tipa virusa i individualnog odgovora na terapiju.

Praćenje i prevencija hepatitisa C

Nakon završetka terapije, važno je redovno pratiti stanje pacijenta kako bi se utvrdilo da li je virus potpuno eliminisan. Redovni pregledi krvi se obično preporučuju tokom prve godine nakon terapije, a zatim na svakih nekoliko godina.

Prevencija hepatitisa C uključuje izbegavanje kontakta sa zaraženom krvlju. To podrazumeva korišćenje kondoma tokom seksualnih odnosa, izbegavanje deljenja igala i drugih pribora za injekciju, kao i korišćenje sterilnih igala i šprica u medicinskim postupcima.

Hepatitis C je ozbiljna bolest jetre koja se može lečiti. Rana dijagnoza i pravovremeno lečenje su ključni faktori za uspešan ishod. Redovno se testirajte i konsultujte sa lekarom ukoliko sumnjate na infekciju hepatitisom C.

  Ocijeni članak!