Tko su zakonski nasljednici

Trenutno pregledavate Tko su zakonski nasljednici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 listopada, 2024

Općenito o nasljedstvu

Nasljeđivanje je pravni proces kojim se prenose imovinska prava i obveze s jedne osobe na drugu nakon njezine smrti. Zakonski nasljednici su osobe koje imaju pravo naslijediti imovinu preminule osobe prema zakonu.

Kako se određuju zakonski nasljednici?

U većini zemalja, zakon određuje redoslijed nasljeđivanja i tko su zakonski nasljednici. Obično se prvo nasljeđuju bliski članovi obitelji kao što su supružnik, djeca i roditelji. Ako nema takvih nasljednika, nasljeđuju daljnji rođaci prema zakonskim propisima.

Prava i obveze zakonskih nasljednika

Zakonski nasljednici imaju pravo naslijediti imovinu preminule osobe, ali istovremeno preuzimaju i njezine dugove i obveze. Nasljednici mogu biti pojedinci ili skupine osoba koje dijele nasljedstvo.

Nasljeđivanje bez zakonskih nasljednika

Ako osoba umre bez zakonskih nasljednika, njezina imovina može biti prenesena na druge osobe prema njezinim posljednjim voljom, kao što je opisano u njezinom testamentu. Ako nema testamenta, imovina se može prenijeti na druge osobe prema zakonu o nasljeđivanju.

Zaključak

Zakonski nasljednici su osobe koje imaju pravo naslijediti imovinu preminule osobe prema zakonu. Oni su određeni redoslijedom nasljeđivanja i uključuju bliske članove obitelji kao i daljnje rođake. Nasljednici preuzimaju i prava i obveze preminule osobe. U slučaju nedostatka zakonskih nasljednika, imovina preminule osobe može biti prenesena na druge osobe prema njezinim posljednjim voljom ili zakonu o nasljeđivanju.

  Ocijeni članak!