Vitamin E – koji je najbolji?

Trenutno pregledavate Vitamin E – koji je najbolji?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 rujna, 2024

Uloga vitamina E

Vitamin E je esencijalni nutrijent koji igra ključnu ulogu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa. Ovaj vitamin je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali mogu uzrokovati oštećenje stanica i tkiva, te su povezani s raznim bolestima kao što su srčane bolesti, rak i starenje.

Različiti oblici vitamina E

Postoji nekoliko različitih oblika vitamina E, ali najčešći su alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gama-tokoferol i delta-tokoferol. Alfa-tokoferol je najaktivniji oblik vitamina E i najčešće se koristi u dodacima prehrani. Međutim, važno je napomenuti da je najbolji oblik vitamina E onaj koji se nalazi u prirodnim izvorima hrane.

Prirodni izvori vitamina E

Najbolji način da dobijete vitamin E je kroz raznoliku prehranu koja uključuje prirodne izvore vitamina E. Neki od najboljih izvora vitamina E su orašasti plodovi, sjemenke, zeleno lisnato povrće, avokado, maslinovo ulje i riblje ulje. Ovi izvori vitamina E također sadrže druge hranjive tvari kao što su vlakna, omega-3 masne kiseline i antioksidanti, koji dodatno podržavaju zdravlje tijela.

Preporučene dnevne doze

Preporučene dnevne doze vitamina E mogu varirati ovisno o dobi, spolu i zdravstvenom stanju pojedinca. Općenito, odraslima se preporučuje unositi oko 15 mg vitamina E dnevno. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste utvrdili točnu dozu koja vam je potrebna.

Zaključak

Vitamin E je važan nutrijent s antioksidativnim svojstvima koji pomaže u zaštiti tijela od oksidativnog stresa. Iako je alfa-tokoferol najčešće korišten oblik vitamina E, najbolji oblik vitamina E je onaj koji se nalazi u prirodnim izvorima hrane. Orašasti plodovi, sjemenke, zeleno lisnato povrće, avokado, maslinovo ulje i riblje ulje su odlični izvori vitamina E. Preporučene dnevne doze vitamina E mogu varirati, pa je uvijek najbolje konzultirati se s stručnjakom kako biste dobili individualizirane preporuke.

  Ocijeni članak!