Zašto margarin nije zdrav

Trenutno pregledavate Zašto margarin nije zdrav
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 listopada, 2023

Margarin: Povijest i sastojci

Mnoštvo ljudi vjeruje da je margarin zdrava alternativa maslacu, međutim, istina je da margarin nije tako zdrav kako se često predstavlja. Margarin je umjetno proizvedeni proizvod koji je nastao kao zamjena za maslac. Glavni sastojci margarina su biljna ulja i hidrogenirane masti, koje se prerađuju kako bi se postigla željena konzistencija i produžio rok trajanja.

Negativni učinci hidrogeniranih masti

Hidrogenirane masti, koje se koriste u proizvodnji margarina, su trans-masti. Trans-masti su poznate po tome što povećavaju razinu lošeg kolesterola (LDL) u tijelu, dok istovremeno smanjuju razinu dobrog kolesterola (HDL). To povećava rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Visok udio omega-6 masnih kiselina

Margarin često sadrži visok udio omega-6 masnih kiselina, dok u isto vrijeme nedostaje omega-3 masnih kiselina. Neravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina može dovesti do upalnih procesa u tijelu, koji su povezani s raznim bolestima kao što su srčane bolesti, dijabetes i rak.

Prisutnost aditiva

Mnogi margarini sadrže različite aditive kao što su emulgatori, konzervansi, boje i arome. Ovi aditivi mogu imati negativne učinke na zdravlje, a neki od njih su povezani s alergijskim reakcijama i problemima s probavom.

Alternativa: Maslac ili prirodne masti

Umjesto margarina, zdravija alternativa je korištenje prirodnih masti poput maslaca. Maslac sadrži zasićene masti, ali je bogat vitaminima A, D, E i K, kao i antioksidansima. Umjereno konzumiranje maslaca u sklopu uravnotežene prehrane može biti dio zdravog načina prehrane. Također, druga prirodna ulja poput maslinovog ulja, kokosovog ulja i avokadovog ulja mogu biti zdravija alternativa za kuhanje i pečenje.

U zaključku, margarin nije zdrav izbor zbog prisutnosti hidrogeniranih masti, visokog udjela omega-6 masnih kiselina i aditiva. Umjesto margarina, preporučuje se korištenje prirodnih masti poput maslaca ili drugih zdravih ulja.

  Ocijeni članak!