Zašto je maslinovo ulje gorko

Trenutno pregledavate Zašto je maslinovo ulje gorko
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 rujna, 2024

Proces proizvodnje maslinovog ulja

Proces proizvodnje maslinovog ulja ima velik utjecaj na njegov okus i gorčinu. Nakon berbe, masline se prvo peru kako bi se uklonile nečistoće. Zatim slijedi mljevenje maslina kako bi se dobila pasta, koja se potom stavlja u centrifugu kako bi se odvojio sok od krutih tvari. Nakon toga, slijedi proces ekstrakcije ulja, koji se može obavljati hladnim ili toplim postupkom.

Gorčina u maslinovom ulju

Gorčina u maslinovom ulju potječe od tvari koje se nazivaju fenoli. Fenoli su prirodne kemikalije koje se nalaze u maslinama i koje daju maslinovom ulju karakterističan okus. Međutim, neke vrste fenola mogu pridonijeti gorčini ulja.

Faktori koji utječu na gorčinu

Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na gorčinu maslinovog ulja. Jedan od njih je sorta maslina. Neki tipovi maslina imaju veću koncentraciju gorčih fenola, dok drugi imaju manje. Također, vrijeme berbe također može utjecati na gorčinu ulja. Masline koje se beru prerano mogu imati veću gorčinu u ulju.

Utjecaj skladištenja i prerade

Skladištenje i prerada maslinovog ulja također mogu utjecati na njegovu gorčinu. Maslinovo ulje skladišteno u lošim uvjetima ili izloženo svjetlu i toplini može postati gorče. Također, nepravilna prerada ulja može rezultirati većom gorčinom.

Savjeti za smanjenje gorčine

Ako vam gorčina maslinovog ulja smeta, postoje neki načini kako je smanjiti. Jedan od načina je odabir ulja s manjom gorčinom, kao što su ekstra djevičanska ulja koja imaju manju koncentraciju gorčih fenola. Također, možete pokušati koristiti maslinovo ulje u umjerenim količinama kako biste izbjegli prekomjernu gorčinu. Pravilno skladištenje ulja na tamnom i hladnom mjestu također može pomoći u očuvanju njegove kvalitete i smanjenju gorčine.

  Ocijeni članak!