Koje su AHA kiseline

Trenutno pregledavate Koje su AHA kiseline
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 rujna, 2024

Što su AHA kiseline?

AHA kiseline, poznate i kao alfa-hidroksi kiseline, su skupina kemijskih spojeva koje se često koriste u kozmetici i njezi kože. One su prirodno prisutne u voćnim kiselinama kao što su glikolna kiselina (iz šećerne trske), mliječna kiselina (iz mlijeka) i limunska kiselina (iz agruma).

Kako djeluju AHA kiseline?

AHA kiseline djeluju kao piling za kožu. One nježno uklanjaju mrtve stanice kože s površine, potičući obnovu kože i poboljšavajući njezin izgled. Također potiču proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline, što može rezultirati glađom i zategnutijom kožom.

Korištenje AHA kiselina u kozmetici

AHA kiseline su popularan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima, uključujući tonere, kreme, serume i pilinge. Oni se često koriste za tretiranje problema kao što su akne, hiperpigmentacija, fine linije i ožiljci od akni. Važno je napomenuti da AHA kiseline mogu povećati osjetljivost kože na sunce, pa je važno koristiti kvalitetnu zaštitu od sunca prilikom korištenja proizvoda koji sadrže ove kiseline.

Rizici i nuspojave

Primjena AHA kiselina može izazvati neke nuspojave poput crvenila, iritacije i suhoće kože, pogotovo ako se koriste u prevelikim količinama ili na osjetljivoj koži. Preporučuje se postupno uvoditi AHA kiseline u rutinu njege kože kako bi se koža postupno navikla na njih. Također, važno je koristiti proizvode s AHA kiselinama prema uputama proizvođača i savjetovati se s dermatologom prije upotrebe, posebno ako imate osjetljivu kožu ili neke druge kožne probleme.

Zaključak

AHA kiseline su popularan sastojak u kozmetici zbog svojih povoljnih učinaka na kožu. One mogu poboljšati teksturu kože, ukloniti mrtve stanice i smanjiti vidljivost ožiljaka i hiperpigmentacija. Međutim, važno je koristiti ih s oprezom i pridržavati se uputa kako bi se izbjegle moguće nuspojave. Prije korištenja proizvoda s AHA kiselinama, uvijek se savjetujte s dermatologom kako biste osigurali najbolje rezultate i sigurnu upotrebu.

  Ocijeni članak!