Znaci depresije

Trenutno pregledavate Znaci depresije
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 listopada, 2024

Znakovi depresije

Depresija je ozbiljno mentalno stanje koje može utjecati na svakodnevni život pojedinca. Ova bolest može se manifestirati na različite načine, ali postoje određeni znakovi i simptomi koji su česti kod osoba koje pate od depresije.

Fizički simptomi

Fizički simptomi depresije mogu uključivati umor, gubitak apetita, poremećaj spavanja, smanjeni libido i glavobolje. Osobe koje pate od depresije često osjećaju tjelesnu bol i nelagodu bez očiglednog fizičkog uzroka.

Emocionalni simptomi

Emocionalni simptomi depresije uključuju osjećaj tuge, praznine, beznadnosti i bespomoćnosti. Osobe koje pate od depresije često gube interes za aktivnosti koje su nekada voljeli i osjećaju se beskorisno i krivima.

Kognitivni simptomi

Kognitivni simptomi depresije mogu uključivati probleme s koncentracijom, slabiju sposobnost donošenja odluka, poteškoće u pamćenju i negativne misli. Osobe koje pate od depresije često imaju pesimističan pogled na svijet i sebe.

Socijalni simptomi

Socijalni simptomi depresije obuhvaćaju povlačenje iz društva, izolaciju, smanjenje socijalnih interakcija i otežanu komunikaciju. Osobe koje pate od depresije često se osjećaju usamljeno i ne mogu uživati u društvenim aktivnostima.

Općenito stanje

Depresija može imati ozbiljan utjecaj na općenito stanje osobe. Osobe koje pate od depresije često se suočavaju s gubitkom energije, nedostatkom motivacije i poteškoćama u obavljanju svakodnevnih zadataka. Depresija također može utjecati na imunološki sustav i povećati rizik od drugih zdravstvenih problema.

Zaključak

Prepoznavanje znakova depresije ključno je za pravovremeno traženje pomoći i liječenje. Osobe koje primijete ove simptome kod sebe ili kod svojih bližnjih trebaju potražiti stručnu pomoć kako bi se adekvatno nosili s depresijom i poboljšali kvalitetu svog života.

  Ocijeni članak!