Koje su hladne zemlje

Trenutno pregledavate Koje su hladne zemlje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 srpnja, 2024

Arktik – Zemlja vječnog leda

Arktik je poznat kao jedno od najhladnijih područja na Zemlji. Ova regija se prostire oko Sjevernog pola i obuhvaća dijelove sjevernih dijelova Kanade, Rusije, Norveške, Švedske, Finske, Islanda i Grenlanda. Temperature padaju ispod -30°C, a zimi se javljaju i ekstremno niske temperature do -50°C. Ova hladna klima omogućuje postojanje ledenih pokrivača i ledenih barijera koje su karakteristične za ovo područje.

Antarktika – Kontinent leda

Antarktika je najhladniji kontinent na Zemlji. Smještena na Južnom polu, ova regija obuhvaća površinu od oko 14 milijuna kvadratnih kilometara. Temperature su ekstremno niske i često padaju ispod -40°C, a najniže zabilježene temperature dosežu čak -89.2°C. Antarktika je prekrivena debelim ledenim pokrivačem koji čini gotovo 90% ukupne količine svjetske ledene mase.

Kanada – Hladna sjeverna zemlja

Kanada je poznata po svojoj hladnoj klimi, posebno na sjeveru. Prostire se preko ogromnog područja, što rezultira različitim klimatskim uvjetima. Temperature zimi često padaju ispod -20°C, a na sjeveru se mogu spustiti i ispod -40°C. Ovo područje karakteriziraju i duga i hladna zimska razdoblja, s velikim količinama snijega i leda.

Rusija – Zemlja ekstremnih temperatura

Rusija je jedna od najvećih zemalja na svijetu, s različitim klimatskim uvjetima. Sibir, koji se prostire na sjeveroistoku zemlje, poznat je po ekstremno niskim temperaturama. Zimi se temperature mogu spustiti i ispod -50°C, a najniže zabilježene temperature dosežu čak -71.2°C. Sibir također obuhvaća velika područja prekrivena snijegom i ledom tijekom većeg dijela godine.

Norveška – Hladna obala i planine

Norveška, smještena na sjeveru Europe, također je poznata po svojoj hladnoj klimi. Temperature zimi često padaju ispod -10°C, a na visokim planinama mogu pasti i ispod -30°C. Ova zemlja obuhvaća brojne fjordove, ledenjake i planine prekrivene snijegom, što stvara slikovite prizore i privlači turiste iz cijelog svijeta.

  Ocijeni članak!