Što je depozit

Trenutno pregledavate Što je depozit
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2024

Definicija depozita

Depozit je financijski pojam koji se koristi u bankarstvu kako bi označio novac ili vrijednosti koje pojedinac ili tvrtka polaže na račun u banci. Depozit može biti u obliku gotovine, čekova ili drugih financijskih instrumenata.

Vrste depozita

Postoje različite vrste depozita koje su dostupne u bankama. Najčešće vrste depozita uključuju štedne račune, tekuće račune, termine depozite i devizne depozite. Štedni računi su oblik depozita koji omogućuje pojedincima da polažu novac na račun i zarađuju kamate na taj iznos. Tekući računi su namijenjeni za svakodnevno bankarstvo i omogućuju pojedincima da polažu i povlače novac prema potrebi. Terminski depoziti su depoziti s fiksnim rokom i kamatnom stopom, dok su devizni depoziti depoziti u stranoj valuti.

Kako funkcionira depozit?

Kada osoba ili tvrtka polaže novac na račun, banka ga čuva i omogućuje pristup tom iznosu po potrebi. Banka koristi depozite kako bi ulagala u različite financijske instrumente i stvarala prihode od kamata. U zamjenu za polaganje novca na depozit, banka isplaćuje kamatu vlasniku depozita. Kamatna stopa može varirati ovisno o vrsti depozita i uvjetima dogovorenim između banke i vlasnika depozita.

Važnost depozita

Depoziti su ključni za bankarski sustav jer pružaju bankama likvidnost i sredstva za obavljanje kreditnih aktivnosti. Bankama omogućuju da posuđuju novac drugim klijentima i tvrtkama te tako potiču gospodarski rast. Depoziti također pružaju pojedincima i tvrtkama sigurno mjesto za čuvanje svojih financijskih sredstava, uz mogućnost zarađivanja kamata na taj iznos.

  Ocijeni članak!