Što je drama

Trenutno pregledavate Što je drama
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2024

Povijest drame

Drama je oblik umjetnosti koji se razvio još u drevnoj Grčkoj. Prvi tragovi dramskih djela datiraju iz 5. stoljeća prije Krista, a najpoznatiji pisac drame tog vremena bio je Sofoklo. Drama se kroz povijest razvijala i mijenjala, prilagođavajući se društvenim i kulturnim promjenama.

Elementi drame

Drama obično sadrži nekoliko ključnih elemenata. Prvo, tu je zaplet – priča koja se razvija i koja obično uključuje sukobe između likova. Drugi važan element su likovi – osobe koje izvode radnju i koje imaju svoje karakteristike i motive. Također, drama uključuje i dijalog – razgovor između likova koji pomaže u razvijanju radnje i otkrivanju njihovih misli i osjećaja.

Vrste drame

Postoje različite vrste drame, uključujući tragediju, komediju, melodramu, kabaret i mnoge druge. Tragedija je oblik drame koji često prikazuje ozbiljne teme i sukobe, dok je komedija usmjerena na humor i zabavu. Melodrama je drama koja kombinira ozbiljne i emotivne trenutke s elementima spektakla, dok je kabaret oblik drame koji se izvodi u intimnom okruženju i često uključuje pjesmu, ples i satiru.

Drama danas

Danas drama ostaje važan oblik umjetnosti i scenske izvedbe. Njena svrha je zabaviti, educirati i potaknuti gledatelje na razmišljanje. Uz klasične dramske tekstove, postoje i suvremeni autori koji stvaraju nove drame koje se bave suvremenim temama i izazovima.

Zaključak

Drama je oblik umjetnosti koji je evoluirao kroz povijest i ostaje značajan dio kulture. Kroz svoje elemente, vrste i svrhu, drama pruža gledateljima jedinstveno iskustvo koje može provocirati emocije, potaknuti razmišljanje i pružiti zabavu.

  Ocijeni članak!