Što Predstavljaju Fibonaccijevi Brojevi

Trenutno pregledavate Što Predstavljaju Fibonaccijevi Brojevi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 srpnja, 2024

Povijest i Otkriće

Fibonaccijevi brojevi su niz brojeva koji su nazvani po talijanskom matematičaru Leonardu od Pise, poznatom kao Fibonacci. Ovaj niz brojeva je prvi puta opisan u njegovoj knjizi iz 13. stoljeća, Liber Abaci. Fibonacci je proučavao rast populacije zečeva, što ga je dovelo do otkrića ovog zanimljivog niza brojeva.

Definicija i Svojstva

Fibonaccijevi brojevi su definirani kao niz brojeva u kojem svaki broj, osim prvog i drugog, dobiva se zbrajanjem prethodna dva broja. Niz počinje s brojevima 0 i 1, pa se daljnji brojevi dobivaju kao zbroj prethodna dva broja (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, …).

Brojevi u Fibonaccijevom nizu imaju nekoliko zanimljivih svojstava. Primjerice, omjer svaka dva susjedna broja u nizu teži prema zlatnom rezu, matematičkom konstantom koja se često pojavljuje u prirodi. Također, Fibonaccijevi brojevi se pojavljuju u raznim matematičkim i prirodnim fenomenima, kao što su spiralni oblici u prirodi, glazbena harmonija i umjetnost.

Primjene

Fibonaccijevi brojevi nalaze primjenu u raznim područjima. U matematici se koriste u proučavanju brojnih teorija, kao što su teorija grafova, teorija vjerojatnosti i teorija skupova. Također, koriste se u računalnoj znanosti, posebno u algoritmima i programiranju.

Fibonaccijevi brojevi također imaju primjenu u financijama, posebno u tehničkoj analizi tržišta. Mnogi trgovci koriste Fibonaccijeve retracemente kako bi identificirali potencijalne razine podrške i otpora na grafikonima cijena.

Zaključak

Fibonaccijevi brojevi su zanimljiv i važan matematički koncept koji se pojavljuje u mnogim područjima. Njihova jednostavna definicija i zanimljiva svojstva čine ih intrigantnim za proučavanje i primjenu. Bez obzira jeste li matematičar, programer ili trgovac na burzi, razumijevanje Fibonaccijevih brojeva može biti korisno za vaše profesionalno usmjerenje.

  Ocijeni članak!