Što su aditivi

Trenutno pregledavate Što su aditivi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 studenoga, 2023

Definicija aditiva

Aditivi, poznati i kao prehrambeni dodaci, su tvari koje se dodaju hrani radi poboljšanja njenih karakteristika. Mogu se koristiti radi produženja trajnosti, poboljšanja okusa, boje ili teksture hrane, kao i radi očuvanja nutritivnih vrijednosti. Aditivi se koriste u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući konzervirane namirnice, pekarske proizvode, sokove, slatkiše i mnoge druge.

Vrste aditiva

Postoji nekoliko različitih kategorija aditiva, uključujući boje, konzervanse, antioksidanse, emulgatore, pojačivače okusa i zaslađivače. Boje se koriste kako bi hrana dobila željenu boju ili kako bi se poboljšala vizualna privlačnost proizvoda. Konzervansi su tvari koje sprečavaju rast mikroorganizama i produžuju rok trajanja hrane. Antioksidansi se koriste kako bi se spriječilo kvarenje hrane uslijed oksidacije. Emulgatori pomažu u miješanju nekompatibilnih sastojaka, dok pojačivači okusa poboljšavaju okus hrane. Zaslađivači se koriste kao zamjena za šećer u proizvodima s niskim udjelom kalorija.

Sigurnost aditiva

Aditivi se strogo reguliraju kako bi se osigurala sigurnost hrane. Prije nego što se aditiv može koristiti, mora proći kroz rigorozne testove kako bi se utvrdilo da je siguran za konzumaciju. Mnoge zemlje imaju svoje propise i standarde za odobravanje aditiva, a brojne međunarodne organizacije, poput Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije, također provode procjene sigurnosti aditiva. Sigurnost aditiva se stalno prati, a ako se utvrdi da je neki aditiv štetan ili ima neželjene nuspojave, može se zabraniti ili ograničiti njegova upotreba.

Zaključak

Aditivi su tvari koje se dodaju hrani kako bi se poboljšale njezine karakteristike. Oni se koriste u raznim prehrambenim proizvodima i mogu imati različite funkcije. Sigurnost aditiva je važna i strogo se kontrolira kako bi se osigurala sigurna konzumacija hrane. Potrošači trebaju biti svjesni aditiva koji se koriste u hrani i pažljivo čitati deklaracije proizvoda kako bi donijeli informirane odluke o svom prehrambenom izboru.

  Ocijeni članak!