Što znači DHMZ

Trenutno pregledavate Što znači DHMZ
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 srpnja, 2023

Povijest i uloga DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je institucija u Republici Hrvatskoj koja se bavi pružanjem meteoroloških i hidroloških informacija. Osnovan je 1947. godine i od tada je zadužen za prikupljanje, analizu i distribuciju podataka o vremenskim i klimatskim uvjetima, kao i za izdavanje upozorenja i prognoza.

Područja djelovanja DHMZ-a

DHMZ obavlja razne aktivnosti u sklopu meteorologije i hidrologije. To uključuje mjerenje i bilježenje podataka o temperaturi, tlaku, oborinama, vjetru, kao i o stanju rijeka i jezera. Također pruža usluge meteorološke i hidrološke prognoze, kao i upozorenja na nepovoljne vremenske uvjete.

Značenje DHMZ-a

Skraćenica DHMZ zapravo označava Državni hidrometeorološki zavod. Ovaj zavod ima važnu ulogu u pružanju informacija o vremenskim i hidrološkim uvjetima u Hrvatskoj. Njegove usluge su od velike važnosti za građane, gospodarstvo i razne industrije koje ovise o vremenskim uvjetima.

Zaključak

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je ključna institucija u Hrvatskoj koja pruža meteorološke i hidrološke informacije. Njegova uloga obuhvaća prikupljanje, analizu i distribuciju podataka o vremenskim i klimatskim uvjetima, izdavanje prognoza i upozorenja te obavljanje mjerenja i bilježenja podataka. DHMZ ima važnu ulogu u informiranju građana i pružanju podrške raznim sektorima koji ovise o vremenskim uvjetima.

  Ocijeni članak!