Što znači hilobazalno

Trenutno pregledavate Što znači hilobazalno
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 kolovoza, 2024

Definicija hilobazalno

Hilobazalno je izraz koji se koristi u botanici za opisivanje položaja ili rasporeda biljnog organa u odnosu na bazalnu regiju. Riječ ‘hilo’ dolazi od grčkog ‘hilos’, što znači ‘središte’ ili ‘osnova’, dok se ‘bazalno’ odnosi na bazalnu regiju, tj. donji dio biljnog organa.

Primjeri upotrebe

Jedan od primjera upotrebe izraza hilobazalno je u opisivanju položaja lišća na stabljici biljke. Ako su lišća raspoređena hilobazalno, to znači da su smještena duž bazalne regije stabljike, blizu njenog središta ili osnove.

Uloga hilobazalnog rasporeda

Hilobazalni raspored biljnih organa može imati važnu ulogu u prilagodbi biljke na okoliš. Ovaj raspored može omogućiti ravnomjernu raspodjelu hranjivih tvari i vode duž cijelog biljnog organa, što može biti ključno za rast i razvoj biljke.

Zaključak

Hilobazalno je izraz koji se koristi u botanici za opisivanje položaja ili rasporeda biljnog organa u odnosu na bazalnu regiju. Ovaj izraz se često koristi u opisivanju položaja lišća na stabljici biljke. Hilobazalni raspored može imati važnu ulogu u prilagodbi biljke na okoliš, omogućujući ravnomjernu raspodjelu hranjivih tvari i vode.

  Ocijeni članak!