Koji je organ na lijevoj strani ispod rebara

Trenutno pregledavate Koji je organ na lijevoj strani ispod rebara
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2024

Struktura i funkcija slezene

Slezena je organ koji se nalazi na lijevoj strani tijela, ispod rebara. Ona je dio limfnog sustava i ima važnu ulogu u imunološkom odgovoru organizma. Slezena je mekana i spongičasta, okružena kapsulom vezivnog tkiva. Njezina veličina može varirati, ali obično je duljine oko 12 centimetara.

Funkcije slezene

Slezena ima nekoliko važnih funkcija u tijelu. Jedna od glavnih funkcija je filtriranje krvi. Ona uklanja stare, oštećene i nepotrebne krvne stanice, posebno crvene krvne stanice koje su postale staromodne ili su oštećene.

Slezena također ima ulogu u proizvodnji i pohranjivanju limfocita, bijelih krvnih stanica koje su ključne za imunološki sustav. Osim toga, slezena je važno mjesto za razgradnju i recikliranje hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama.

Bolesti slezene

Postoje razne bolesti i poremećaji koji mogu utjecati na slezenu. Jedna od najčešćih bolesti je splenomegalija, stanje u kojem je slezena povećana u veličini. To može biti uzrokovano infekcijama, upalnim stanjima, kao i nekim krvnim poremećajima.

Druga uobičajena bolest je ruptura slezene, koja se javlja kao rezultat traume ili ozljede. Ruptura slezene može biti opasna i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Uklanjanje slezene

U nekim slučajevima, slezena može biti uklonjena kirurškim zahvatom. Ovaj postupak se naziva splenektomija. Uklanjanje slezene može biti neophodno u slučajevima kada postoji ozbiljna bolest ili ozljeda slezene koja ne može biti liječena drugim metodama.

Iako slezena obavlja važne funkcije u tijelu, ljudi mogu normalno funkcionirati i bez nje. Ostali organi i sustavi u tijelu preuzimaju ulogu slezene u filtriranju i proizvodnji krvnih stanica.

  Ocijeni članak!