Koji su aditivi u hrani

Trenutno pregledavate Koji su aditivi u hrani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2024

Općenito o aditivima

Aditivi su tvari koje se dodaju hrani kako bi se poboljšao njen okus, izgled, konzervacija ili tekstura. Oni se koriste u raznim vrstama hrane, uključujući gotove obroke, prerađene namirnice, pića i slatkiše. Aditivi su regulirani zakonodavstvom kako bi se osiguralo da su sigurni za konzumaciju.

Glavne vrste aditiva

Postoji širok spektar aditiva koji se koriste u prehrambenoj industriji. Neki od njih su:

– Boje: Aditivi koji se koriste za bojenje hrane kako bi joj se poboljšao izgled. Primjeri uključuju tartrazin, koji daje žutu boju, i karmine, koji daje crvenu boju.

– Konzervansi: Aditivi koji se koriste za produženje roka trajanja hrane. Oni sprječavaju rast bakterija, plijesni i kvasaca. Primjeri konzervansa su natrijev benzoat i sorbinska kiselina.

– Emulgatori: Aditivi koji se koriste za poboljšanje mješanja nekih sastojaka u hrani. Oni pomažu u stvaranju stabilne smjese. Primjeri emulgatora su lecitin i mono i digliceridi masnih kiselina.

– Zaslađivači: Aditivi koji se koriste za zamjenu šećera u hrani. Oni daju slatki okus bez kalorija. Primjeri zaslađivača su saharin i aspartam.

Sigurnost aditiva

Prije nego što se aditiv odobri za upotrebu u hrani, provode se rigorozna ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je siguran za konzumaciju. Svaka zemlja ima svoje zakone i propise koji reguliraju upotrebu aditiva. Međunarodne organizacije, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), također pružaju smjernice i procjene sigurnosti aditiva.

Važno je napomenuti da neki ljudi mogu biti osjetljivi na određene aditive i mogu imati alergijske reakcije ili druge neželjene učinke. Stoga je važno čitati deklaracije na proizvodima i biti svjestan prisutnosti aditiva u hrani koju konzumiramo.

U zaključku, aditivi su prisutni u mnogim vrstama hrane i koriste se kako bi se poboljšao njen izgled, okus i konzervacija. Međutim, njihova sigurnost je pažljivo regulirana kako bi se osiguralo da su sigurni za konzumaciju. Potrošači trebaju biti svjesni prisutnosti aditiva i mogućih alergijskih reakcija koje mogu izazvati.

  Ocijeni članak!