Kako sova vidi obnoć?

Trenutno pregledavate Kako sova vidi obnoć?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2024

Kako sova koristi svoj vid noću?

Sove su ptice grabljivice koje su prilagođene za lov noću. Njihov vid je izuzetno razvijen kako bi im omogućio da love plijen čak i u potpunom mraku.
Sove imaju velike oči u odnosu na veličinu svoje glave, omogućujući im da sakupljaju što više svjetlosti. Oči sova su također postavljene frontalno, što im daje binokularni vid i bolju dubinsku percepciju. Ove osobine omogućuju sovama da precizno procjenjuju udaljenost i brzinu plijena.

Kakve su sovine oči?

Sovine oči su izuzetno osjetljive na svjetlost. Imaju mnogo više štapova od čunjića u svojim mrežnicama, što im omogućuje da apsorbiraju više svjetlosnih zraka. Ova posebna struktura mrežnice poznata je kao tapetum lucidum, koja reflektira svjetlost unutar oka, povećavajući ukupnu svjetlinu koju sova može vidjeti. Zahvaljujući ovom tapetum lucidumu, sove mogu vidjeti u potpunom mraku i detektirati pokret čak i na vrlo niskim razinama svjetlosti.

Kako sove vide boje?

Iako sove imaju izuzetno razvijen noćni vid, njihova percepcija boja nije tako snažna kao kod dnevnih ptica. One imaju manje koničnih stanica u mrežnici, koje su odgovorne za prepoznavanje boja. To znači da sove mogu vidjeti samo neke osnovne boje, poput nijansi smeđe, sive i bijele. Međutim, njihov vid za pokret i kontrast je izuzetno dobar, što im omogućuje da prepoznaju plijen čak i kad je skriven u tamnim okruženjima.

Kako sove koriste svoj vid u lovu?

Sove koriste svoj izuzetno razvijen noćni vid kako bi pronašle plijen. One lete tiho i koriste svoj vid da detektiraju pokret. Njihov vid im omogućuje da precizno procjenjuju udaljenost i brzinu plijena, a zatim koriste svoje oštre kandže i snažan kljun za hvatanje i ubijanje plijena. Sove također imaju sposobnost okretanja glave za gotovo 270 stupnjeva, što im omogućuje da lako skeniraju okolinu i prate plijen čak i dok lete.

  Ocijeni članak!