Koji je sisavac najbrži na svijetu?

Trenutno pregledavate Koji je sisavac najbrži na svijetu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 listopada, 2023

Azijska gepardica

Azijska gepardica (Acinonyx jubatus venaticus) je sisavac koji se smatra najbržim na svijetu. Ova podvrsta geparda može dostići brzinu od 96 kilometara na sat u sprintu, što je impresivno. Njihova građa tijela, snažne noge i fleksibilna kralježnica omogućuju im da postignu takve nevjerojatne brzine. Azijske gepardice se nalaze u Iranu, Afganistanu, Pakistanu i Indiji.

Gepard

Gepard (Acinonyx jubatus) je generalno smatran najbržim sisavcem na svijetu. Oni mogu postići brzinu od oko 100 kilometara na sat u sprintu. Gepardi su poznati po svojoj sposobnosti ubrzavanja i zaustavljanja u vrlo kratkom vremenskom periodu. Njihova vitka tijela, duge noge i velike plućne kapacitete omogućuju im da budu izuzetno brzi i okretni.

Pronghorn antilopa

Pronghorn antilopa (Antilocapra americana) je jedna od najbržih kopnenih životinja u Sjevernoj Americi. Može postići brzinu od 88 kilometara na sat u sprintu. Ova antilopa ima iznimno velike plućne kapacitete i mišićne strukture koje joj omogućuju da bude izuzetno brza. Pronghorn antilopa se nalazi u prerijama i pustinjama zapadnog dijela Sjeverne Amerike.

Ušati zec

Ušati zec (Lepus timidus) je jedan od najbržih sisavaca koji se može naći u sjevernim dijelovima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Može dostići brzinu od oko 80 kilometara na sat u sprintu. Ušati zec ima dugačke i snažne zadnje noge koje mu omogućuju da bude iznimno brz. Ovi zečevi se obično nalaze u staništima koja im omogućuju brzo kretanje i izbjegavanje predatora.

Žirafa

Žirafa (Giraffa camelopardalis) je najviša kopnena životinja na svijetu, ali također može biti iznenađujuće brza. Može postići brzinu od oko 56 kilometara na sat u sprintu. Unatoč svojoj veličini, žirafa ima izuzetno snažne noge koje joj omogućuju da bude relativno brza. Njihova dugonoga građa tijela pruža im prednost u brzini i omogućuje im da prelaze velike udaljenosti u kratkom vremenskom periodu.

  Ocijeni članak!