Kako se koriste mikroorganizmi u poljoprivredi?

Trenutno pregledavate Kako se koriste mikroorganizmi u poljoprivredi?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 rujna, 2024

Mikroorganizmi u tlu


Mikroorganizmi su neizostavan dio tla i igraju ključnu ulogu u održavanju plodnosti tla. Oni obavljaju različite funkcije poput razgradnje organske tvari, ciklusa hranjiva i kontrolu štetnih organizama. Bakterije, gljivice i alge su neki od mikroorganizama prisutnih u tlu. Njihova prisutnost i aktivnost pridonose poboljšanju kvalitete tla i povećanju prinosa usjeva.

Biološka kontrola štetnika

Mikroorganizmi se koriste u poljoprivredi kao prirodni neprijatelji štetnika. Bacillus thuringiensis je bakterija koja se koristi za suzbijanje gusjenica koje napadaju usjeve. Ova bakterija proizvodi toksine koji su specifični za određene štetnike, a ne utječu na korisne organizme. Osim toga, gljivice poput Trichoderma i Beauveria bassiana koriste se za suzbijanje štetnih insekata i bolesti biljaka. Biološka kontrola štetnika pomaže u smanjenju upotrebe kemijskih pesticida i očuvanju okoliša.

Biološko gnojivo

Mikroorganizmi se također koriste za proizvodnju bioloških gnojiva. Azotfiksirajuće bakterije, poput vrsta iz roda Rhizobium, mogu se koristiti za poboljšanje fiksacije atmosferskog dušika u tlu. Ove bakterije žive u simbiozi s korijenjem određenih biljaka, poput mahunarki, te osiguravaju biljkama potreban dušik. Osim toga, kompostiranje je proces u kojem mikroorganizmi razgrađuju organski otpad i pretvaraju ga u plodno tlo bogato hranjivim tvarima. Biološka gnojiva pomažu u održavanju plodnosti tla i smanjenju upotrebe sintetičkih gnojiva.

Promicanje rasta biljaka

Određeni mikroorganizmi mogu poticati rast biljaka kroz različite mehanizme. Na primjer, mikoriza je simbioza između gljivica i korijena biljaka. Gljivice pomažu biljkama u apsorpciji hranjiva iz tla, posebno fosfora. Bakterije iz roda Azospirillum i Bacillus mogu poticati rast biljaka putem fiksacije dušika i proizvodnje hormona rasta. Primjena ovih mikroorganizama može rezultirati povećanim rastom i otpornošću biljaka na stresne uvjete.

Zaključak

Korištenje mikroorganizama u poljoprivredi ima mnoge prednosti. Oni doprinose održavanju plodnosti tla, smanjenju upotrebe kemijskih pesticida i sintetičkih gnojiva te povećanju prinosa usjeva. Biološka kontrola štetnika i promicanje rasta biljaka su samo neki od načina na koje se mikroorganizmi koriste u poljoprivrednoj praksi. Nastavak istraživanja i primjena ovih mikroorganizama mogu dovesti do daljnjeg napretka u poljoprivrednoj proizvodnji.

  Ocijeni članak!