Koliko je Farenhajt jednako Celzijusu?

Trenutno pregledavate Koliko je Farenhajt jednako Celzijusu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 listopada, 2024

Povijest temperatura

Temperatura je jedna od osnovnih fizikalnih veličina koja mjeri toplinu ili hladnoću nekog tijela. Postoji nekoliko različitih temperatura koje se koriste u svakodnevnom životu, a jedna od njih je i temperatura izražena u Farenhajtima i Celzijusima.

Farenhajtova skala

Daniel Gabriel Fahrenheit, njemački fizičar, razvio je Farenhajtovu skalu za mjerenje temperature. Na ovoj skali, temperatura smrzavanja vode je postavljena na 32 stupnja Farenhajta, dok je temperatura ključanja vode postavljena na 212 stupnjeva Farenhajta. Razlika između ta dva referentna stanja iznosi 180 stupnjeva Farenhajta.

Celzijusova skala

Anders Celsius, švedski astronom, razvio je Celzijusovu skalu koja se najčešće koristi u znanstvenim istraživanjima i svakodnevnom životu. Na ovoj skali, temperatura smrzavanja vode je postavljena na 0 stupnjeva Celzijusa, dok je temperatura ključanja vode postavljena na 100 stupnjeva Celzijusa. Razlika između ta dva referentna stanja iznosi 100 stupnjeva Celzijusa.

Konverzija između Farenhajta i Celzijusa

Da bismo konvertirali temperaturu iz Farenhajta u Celzijuse, koristimo sljedeću formulu:

C = (F – 32) * 5/9

Gdje je C temperatura u Celzijusima, a F temperatura u Farenhajtima. Primjerice, ako imamo temperaturu od 68 stupnjeva Farenhajta, koristeći formulu dobivamo:

C = (68 – 32) * 5/9
C = 36 * 5/9
C ≈ 20 stupnjeva Celzijusa.

Za konverziju temperature iz Celzijusa u Farenhajte, koristimo sljedeću formulu:

F = C * 9/5 + 32

Gdje je F temperatura u Farenhajtima, a C temperatura u Celzijusima. Primjerice, ako imamo temperaturu od 25 stupnjeva Celzijusa, koristeći formulu dobivamo:

F = 25 * 9/5 + 32
F = 45 + 32
F ≈ 77 stupnjeva Farenhajta.

Zaključak

Farenhajt i Celzijus su dvije različite skale za mjerenje temperature. Da bismo konvertirali temperaturu iz jedne skale u drugu, koristimo odgovarajuće formule. Važno je razumjeti razliku između ovih dviju skala kako bismo pravilno interpretirali temperature koje susrećemo u svakodnevnom životu ili znanstvenim istraživanjima.

  Ocijeni članak!