Čemu je amper jednak?

Trenutno pregledavate Čemu je amper jednak?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 listopada, 2024

Definicija ampera

Amper je osnovna jedinica za mjerenje električne struje u Međunarodnom sustavu jedinica (SI). Označava se simbolom A. Amper je definiran kao struja koja prolazi kroz dvije paralelne vodiče beskonačne duljine, postavljene jedan metar udaljene jedan od drugoga, kada ta struja izaziva silu međusobnog privlačenja između vodiča jednaku 2 × 10^-7 newtona po metru duljine.

Amper i električna struja

Amper je jedinica koja se koristi za mjerenje električne struje. Električna struja je kretanje električnih naboja, kao što su elektroni, kroz vodiče ili druge provodnike. Amper je izravno proporcionalan broju naboja koji prolazi kroz neku površinu u jedinici vremena. To znači da što veći broj naboja prolazi kroz površinu u jedinici vremena, to je veća struja izražena u amperima.

Primjena ampera

Amper se koristi u različitim područjima, uključujući elektrotehniku, elektroniku, fiziku i energetiku. U elektrotehnici, amper se koristi za mjerenje struje u električnim krugovima kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje uređaja. U elektronici, amper se koristi za određivanje potrošnje struje elektroničkih komponenti. U fizici, amper se koristi za proučavanje i analizu električnih pojava i fenomena. U energetici, amper se koristi za mjerenje i kontrolu struje u električnim mrežama i sustavima.

Amper i ostale električne jedinice

Amper je jedna od osnovnih električnih jedinica u SI sustavu. Ostale važne električne jedinice uključuju volt (jedinica električnog napona), ohm (jedinica električnog otpora) i watt (jedinica električne snage). Te se jedinice međusobno povezuju putem Ohmovog zakona koji opisuje odnos između napona, struje i otpora u električnom krugu. Amper je ključan za razumijevanje i primjenu temeljnih zakona i principa električnosti.

  Ocijeni članak!