Koliko je y sa skice ako su pravci p i q usporedni

Trenutno pregledavate Koliko je y sa skice ako su pravci p i q usporedni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 lipnja, 2024

Skica pravaca p i q

Na skici su prikazana dva pravca, p i q, koji su usporedni. Cilj je odrediti vrijednost y koordinata na skici.

Paralelnost pravaca

Pravci p i q su usporedni, što znači da imaju isti smjer, ali se ne sijeku. Ova svojstva omogućuju nam da koristimo geometrijske metode za rješavanje problema.

Metoda presjeka pravaca

Jedan način za određivanje vrijednosti y koordinate je korištenje metode presjeka pravaca. To podrazumijeva pronalaženje točke u kojoj se pravci p i q sijeku. Ako pravci nisu paralelni, tada će se sijekti u točki (x, y), gdje su x i y koordinate nepoznanice koje treba odrediti.

Specifičnost paralelnih pravaca

Međutim, u slučaju paralelnih pravaca, oni se neće sijekti. To znači da ne postoji točka u kojoj se pravci p i q sijeku, pa samim tim ne možemo koristiti metodu presjeka pravaca za određivanje vrijednosti y koordinate.

Paralelni pravci i y koordinata

Kada su pravci p i q usporedni, vrijednost y koordinate na skici će biti ista za sve točke na tim pravcima. To znači da možemo jednostavno pročitati vrijednost y koordinate iz bilo koje točke na pravcima p ili q i ta vrijednost će biti ista za sve ostale točke.

Zaključak

Kada su pravci p i q usporedni, vrijednost y koordinate na skici će biti ista za sve točke na tim pravcima. Metoda presjeka pravaca se ne može koristiti za određivanje y koordinate jer se paralelni pravci ne sijeku. Umjesto toga, jednostavno možemo pročitati vrijednost y koordinate iz bilo koje točke na pravcima p ili q.

  Ocijeni članak!