Koliko se oduzima od plaće za bolovanje

Trenutno pregledavate Koliko se oduzima od plaće za bolovanje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 listopada, 2024

Prava na plaćeno bolovanje

Plaćeno bolovanje je pravo koje osigurava radnicima financijsku podršku u slučaju bolesti ili ozljede. U Hrvatskoj, radnici imaju pravo na plaćeno bolovanje ako su zaposleni i uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje. Međutim, koliko se oduzima od plaće za bolovanje ovisi o nekoliko faktora.

Izračun oduzimanja od plaće

Za izračun oduzimanja od plaće za bolovanje koristi se formula koja se temelji na prosječnoj plaći radnika. Obično se oduzima određeni postotak plaće, a visina tog postotka može varirati ovisno o zakonskim propisima i kolektivnom ugovoru koji se primjenjuje u određenom sektoru ili tvrtki.

Minimalna i maksimalna naknada

U Hrvatskoj postoji minimalna i maksimalna naknada za plaćeno bolovanje. Minimalna naknada je određena zakonom i predstavlja najmanji iznos koji radnik može dobiti tijekom bolovanja. Maksimalna naknada, s druge strane, predstavlja najviši iznos koji radnik može dobiti. Ovi iznosi se redovito prilagođavaju prema inflaciji i drugim ekonomskim čimbenicima.

Dodatni troškovi za poslodavce

Kada radnik ide na plaćeno bolovanje, to može rezultirati dodatnim troškovima za poslodavca. Naime, poslodavci su obvezni nastaviti plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje za radnike koji su na bolovanju. Ovi doprinosi se obično temelje na prosječnoj plaći radnika, ali mogu varirati ovisno o zakonskim propisima i kolektivnom ugovoru.

Zaključak

Visina oduzimanja od plaće za bolovanje ovisi o nekoliko faktora, uključujući prosječnu plaću radnika, zakonske propise i kolektivne ugovore. Važno je napomenuti da radnici imaju pravo na minimalnu i maksimalnu naknadu za plaćeno bolovanje, te da poslodavci imaju dodatne troškove u obliku plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Sve ove informacije trebaju biti uzete u obzir prilikom izračuna oduzimanja od plaće za bolovanje.

  Ocijeni članak!