Kako se proizvodi šećer?

Trenutno pregledavate Kako se proizvodi šećer?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 listopada, 2024

1. Uzgoj i berba šećerne trske

Šećer se proizvodi iz šećerne trske koja se uzgaja širom svijeta. Trska se sadi u plodno tlo i zahtijeva toplu i vlažnu klimu. Nakon nekoliko mjeseci, trska dostiže zrelost i spremna je za berbu. Berba se obavlja ručno ili strojno, a cilj je dobiti što više slatkog soka.

2. Ekstrakcija soka iz trske

Da bi se dobio šećerni sok, trska se prvo melje kako bi se oslobodio slatki sok. Zatim se sok ekstrahira pomoću preše ili centrifuge. Ovaj sok sadrži šećer, vodu i druge tvari koje se moraju odvojiti kako bi se dobio čisti šećer.

3. Pročišćavanje šećernog soka

Nakon ekstrakcije, šećerni sok se pročišćava kako bi se uklonile nečistoće. Proces filtracije, taloženja i kristalizacije koristi se za uklanjanje nečistoća i dobivanje čistog šećernog sirupa.

4. Kristalizacija šećernog sirupa

Šećerni sirup se zagrijava i polako hladi kako bi se postupno formirali kristali šećera. Ovaj postupak se provodi u posebnim spremnicima pod kontroliranim uvjetima kako bi se dobili željeni kristali šećera.

5. Sušenje i pakiranje

Nakon kristalizacije, šećer se suši kako bi se uklonila preostala vlaga. Sušeni kristali šećera se zatim pakiraju u različite oblike i veličine za daljnju distribuciju i prodaju.

Proizvodnja šećera je složen proces koji zahtijeva pažljivo praćenje i kontrolu kako bi se osigurala kvaliteta šećera. Različite vrste šećera mogu se dobiti ovisno o postupcima proizvodnje i načinu obrade šećernog soka. Konačni proizvod je šećer koji se koristi u prehrambenoj industriji, kuhanju i slatkišima.

  Ocijeni članak!