Tko je napravio prvu mapu?

Trenutno pregledavate Tko je napravio prvu mapu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 rujna, 2024

Povijest kartografije

Kartografija, znanost o izradi karata, ima dugu povijest koja seže tisućama godina unatrag. No, pitanje tko je napravio prvu mapu nije jednostavno pitanje. Postoje različite teorije, ali većina stručnjaka se slaže da je prva mapa napravljena u drevnom gradu Babilonu.

Babilonske karte

Babilonske karte izrađene su na glinenim pločicama i datiraju iz 6. stoljeća pr. Kr. Jedna od najpoznatijih babilonskih karata je Karta svijeta, koja prikazuje svijet kao disk okružen oceanom.

Anaksimandar

Anaksimandar, grčki filozof i kartograf, često se spominje kao mogući tvorac prve mape. Prema nekim izvorima, Anaksimandar je izradio mapu svijeta u 6. stoljeću pr. Kr. Njegova mapa je bila cilindrična projekcija koja je prikazivala kontinente i oceane.

Ptolomej

Klaudije Ptolomej, grčki matematičar i geograf, također je važna figura u povijesti kartografije. Njegovo djelo Geografija, napisano u 2. stoljeću, sadrži detaljne karte svijeta prema tadašnjim saznanjima. Ptolomejeve karte su bile temelj za mnoge kasnije mape.

Zaključak

Iako je teško odrediti točno tko je napravio prvu mapu, Babilonci, Anaksimandar i Ptolomej su važne figure u razvoju kartografije. Njihovi radovi su postavili temelje za daljnje istraživanje i izradu karata, čime su omogućili ljudima da bolje razumiju i istražuju svijet oko sebe.

  Ocijeni članak!