Kada i kako se sade tulipani

Trenutno pregledavate Kada i kako se sade tulipani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 rujna, 2024

Kada je najbolje vrijeme za sjetvu tulipana?

Tulipani se najčešće sade u jesen, obično od rujna do studenog. To je vrijeme kada je tlo još uvijek toplo, ali temperature zraka počinju padati. Ova kombinacija omogućava lukovicama tulipana da se ukorijene prije dolaska zime. Također, sjetva u jesen omogućava biljkama da prođu kroz razdoblje hladnog perioda, što im je potrebno za pravilan rast i cvatnju.

Kako se sade tulipani?

Prvo, pripremite tlo. Tulipani preferiraju dobro drenirano tlo bogato hranjivim tvarima. Iskopajte rupe dubine oko 15 cm i razmaknute oko 10-15 cm. U svaku rupu stavite gnojivo ili kompost kako bi se biljke hranile tijekom rasta.

Zatim, postavite lukovice tulipana u rupe tako da su vrhovi okrenuti prema gore. Pokrijte lukovice zemljom i lagano ih pritisnite kako bi bile čvrsto u tlu. Nakon sadnje, zalijevajte umjereno i redovito kako bi se tlo održavalo vlažnim, ali ne previše mokrim.

Kako se brinuti o posađenim tulipanima?

Nakon sjetve, važno je osigurati da tulipani dobiju dovoljno svjetlosti. Stavite ih na sunčano mjesto ili na mjesto s dosta svjetla. Također, pazite da tlo ostane vlažno, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može uzrokovati truljenje lukovica.

Tulipani obično cvatu u proljeće, a nakon što procvatu, možete ukloniti cvjetne glave kako bi se biljke usmjerile na rast lukovica. Nakon što lišće postane žuto, možete ga odrezati, ali nemojte ga uklanjati dok se potpuno ne osuši. To će omogućiti biljkama da prikupljaju hranjive tvari za sljedeću sezonu rasta.

Ukratko, sjetva tulipana obično se obavlja u jesen, a lukovice se sade u dobro pripremljeno tlo. Važno je osigurati dovoljno svjetlosti i umjereno zalijevanje za uspješan rast i cvatnju tulipana.

  Ocijeni članak!