Da li je lubenica voće ili povrće?

Trenutno pregledavate Da li je lubenica voće ili povrće?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 listopada, 2024

Botanička klasifikacija

Lubenica, čiji latinski naziv glasi Citrullus lanatus, pripada porodici bundeva (Cucurbitaceae). Botanički gledano, lubenica se smatra voćem zbog prisustva semena unutar ploda.

Hranjiva vrijednost

Lubenica je izuzetno osvježavajuća i niskokalorična namirnica koja sadrži velike količine vode. Bogata je vitaminima A i C, te sadrži minerale poput kalija i magnezija. Osim toga, lubenica je i izvor antioksidansa koji doprinose zdravlju organizma.

Upotreba u kulinarstvu

Lubenica se najčešće konzumira sirova, svježe narezana ili u obliku voćnih salata. Također se koristi za pripremu sokova, smoothieja i sladoleda. U nekim kuhinjama, lubenica se također koristi u slanim jelima, poput salata ili umaka.

Kultivacija i uzgoj

Lubenica je toploljubiva biljka koja zahtijeva sunčano i toplo vrijeme kako bi se razvila. Uzgaja se na otvorenom polju, najčešće iz sjemena. Za uspješan uzgoj lubenice, potrebno je osigurati dovoljno prostora za širenje biljke, te redovito zalijevanje i održavanje tla.

Zaključak

Iako se lubenica u svakodnevnom govoru često smatra voćem, prema botaničkoj klasifikaciji ona je zapravo voće. Lubenica je osvježavajući plod koji je bogat vodom i hranjivim tvarima, te se koristi na različite načine u kulinarstvu. Bez obzira na to kako je klasificirana, lubenica je omiljena ljetna poslastica koju mnogi uživaju konzumirati.

  Ocijeni članak!